Назад

Със сервитьорски поднос държава не се прави


 • Със сервитьорски поднос държава не се прави


   

  Цялата Българска академия на науките излезе в сряда по улиците на София на протест срещу предвидения за 2012 г. бюджет за БАН. Той е намален с нови 5 млн. лв., ще бъде общо 54,7 млн. лв. и вещае фактическото й ликвидиране. Учените, както и настоятелството на БАН, поискаха поне 95 млн. лв. екзистенц минимум за осъществяване на научните изследвания през идната година, спиране на войната срещу БАН и на униженията, на които са подложени българските учени. Те призоваха Цецка Цачева да изпълни обещанието си да бъде гарант за бюджета на академията и се обърнаха поименно към депутатите от комисията на НС по образование и наука. Какво се случи след това в комисията на НС? Със съкращения представяме "диалога" в комисията  в частта му за бюджета за наука.
  Сергей Игнатов:
  В бюджета за 2012 г. за наука са предвидени 193,6 млн. лв. От тях за БАН субсидията е 54,8 млн. лв. 85,7 млн. лв. са разпределени по министерства и ведомства. За научните изследвания във висшите училища са определени 8 млн.лв., като 5,5 млн. лв. са от централния бюджет. Приоритет за правителството е програмно-конкурсната дейност. Чрез бюджета на МОМН се изплаща членският внос за ЦЕРН и изследователския фонд за въглища и стомана.
  Огнян Стоичков ("Атака"):
  Искам да обърна внимание, че проектът за бюджета за 2012 г. бе оповестен в сайта на Министерството на финансите на 24 октомври т.г. и бе внесен в Народното събрание, преди да изминат 14 дни, които са задължителен срок за обсъждане преди внасянянето според Закона за нормативните актове. При подобно нарушение ВАС отменя взетите от НС решения, без дори да ги гледа по същество. Така може да се окаже, че законът за бюджета за 2012 г. по принцип подлежи на отмяна.
  Веселин Методиев (ДСБ):
  Понеже сме на първо четене, абсурдно е да обсъждаме подробности и отделни числа в бюджета. Това може да се направи между първо и второ четене. Затова аз ще говоря за бюджета по принцип като философия. Виждам, че бюджетът е същият като през тази година с малко увеличение, което покрива разноски. Т.е. сме в същото състояние като тази година. Това се отнася за целия бюджет с едно изключение - БАН, чийто бюджет е намален. Дянков продължава да води война с БАН, което е достатъчно основание да не приемем бюджета. Този бюджет отговаря на амбициите не на министъра на образованието, а на амбициите на финансовия министър. Ако подкрепите бюджета, това е подкрепа не за Игнатов, това е подкрепа за Дянков. Аз няма да приема по никакъв начин това намаление на бюджета на БАН с 5 милиона. Това е унизително спрямо поведението, което всички имаме спрямо институцията Българска академия на науките. Няма повече да говоря, заявявам само, че категорично ще гласувам против бюджета.   
  Сергей Игнатов:
  Тук се каза война срещу БАН. Не може един депутат да говори така. Ние сме в Европейския съюз, а каква е европейската политика? Училищното образование и частично висшето образование са социална дейност, а науката е конкурентоспособност. Към това имаме отношение двама министри - Трайчо Трайков и аз. Не се води война срещу БАН. Това е във формат конкурентоспособност. Форматът на Брюксел се пренася върху БАН. Този бюджет е много прекрасен на фона на това, което става в света, ако следите днес от 8 сутринта какво се случва. След две години ще му се радваме на този бюджет.
  Представител на БТПП:
  Ние подкрепяме бюджета. По отношение на науката се говори за държавна субсидия, за средства от ЕС и за намаляване на разходите. Но не се говори за средствата от бизнеса, които да отиват към науката. Трябват конкретни проекти, чрез които бизнесът да финансира науката. Повече пари да отидат към науката, но не силово, не чрез вдигане на данъците, а по линията на конкретни проекти, с които науката да се защити пред бизнеса и да получи пари.
  Лютви Местан (ДПС):
  Безсилен съм да схвана логиката на това отношение към БАН, което виждаме в бюджета. Нещата изглеждат толкова алогични, че вероятно имат някакво обяснение, което е много просто. За такава политика по отношение на науката най-малкото се дължи обяснение. Трябва да кажете с едно изречение поне - защо? През август министър Данков каза нещо обнадеждаващо - че ще се увеличат средствата за образование и наука за сметка на сектора сигурност. Но знаете ли сега колко е бюджетът само на една от структурите в сигурността - ДАНС? Ами 75 млн. лв. Тук чувам нещо, че за бездомните кучета се дават 50 млн. лв. А за БАН има 54 млн. лв. Няма как при това положение да ме убедите, че науката е приоритет. Няма как да бъде подкрепен този бюджет.
  Ако има план за ликвидирането на БАН, което не успяхте да изпълните чрез закон, а сега го правите чрез финансово удушаване на академията, споделете го, за да го знаем. Това не е проблем на БАН. Това е проблем на държавата и може би проф. Пантев ще ме поправи - това е проблем на държавността. Аз категорично заявявам, че ще гласувам против бюджета. Проявете политическа воля. Не можем да оставим БАН да се бори сама.  
  Георги Терзийски (РЗС):
  Категорично съм против този бюджет. Не може учените да са на улицата.
  Валентина Богданова (БСП):
  Ако тук казахте, че за средното образование има известен ръст и за висшето - също с някакви 11 млн. лв., то за науката в проектобюджета ясно е записано намаление. В такъв случай извадете от закона изречението, че "науката е основен приоритет на правителството". Ние от една година насам много сериозно коментирахме статута, бъдещето на БАН, настоятелство, резултати. И извън всичко, казано досега, аз вече не вижам какво още може да се говори. Не разбирам управленската логика на правителството, а ако тя е тази, която си мисля, че е, това е много опасно. Давате 50 млн. лв. за кучетата. Земеделският министър говори, че ще компенсира недостига в министерството си с разпродажби на земи на Селскостопанската академия. Вие говорите за разпродажби, тук вече няма разговори. Не разбирам подходите на това правителство. Намалявате бюджета на БАН с 5 млн. лв., а забелязвам, че с 4 млн. лв. се вдигат парите за Министерския съвет. Кажете - за какво днес давате повече! "Науката е приоритет, конкурентоспособност" - моля ви се, няма нужда да си звучим добре. Има обаче в програмния бюджет на МОМН нещо безспорно и това е изречението, че "средствата за научна дейност се заделят "за засилване на мобилността на учените и за съхранение на научния потенциал на Европа" и т.н. Няма лошо да съхраним научния потенциал на Европейския съюз - като съсипем научния потенциал на България.       
  Бих искала да получа ясен отговор и на въпроса колко пари има Фонд "Научни изследвания", какъв е отчетът му за 2011 г., колко има за 2012 г. Вие залагате невъзможността на БАН да работи, а иначе казвате, че науката е приоритет. Не желая да подкрепя този бюджет. Ако имаме политическа воля, да кажем на БАН, че трябва да я има, да работи и да печели. Тогава дайте да търсим пари заедно всички, защото проблемът е наш общ, това е проблем на България, не е проблем за еди кое си изказване на един министър.
  Сергей Игнатов:
  Добре е, че тук се чуват различни мнения. Това е постижение на демокрацията. Тук се изисква обаче държавническо отношение. Който иска повече пари, тласка страната към хаос. България е във влошаващо се състояние. не може Европа да е зле, а ние да сме добре. Тук трябва политическите страсти да отстъпят пред държавността. Тези 5 млн. лв., взети от БАН, отиват във фонд "Научни изследвания" за финансиране на научни проекти. От 1999 г. парите за наука са едни и същи...
  (бурни възражения от депутати и от присъстващите учени, викове "защо говорите глупости", някои напускат залата, други гневно размахват справка, че от 2008 г. до прогнозата за 2012 г. заделените всяка година пари за наука като процент от БВП са в ред: 0,26% - 0,35% - 0,18% - 0,15% - 0,13%).
  Огнян Стоичков:
  Тук стана дума за бизнеса. Кой бизнес? Вчера излязоха данните, че 42% от бизнеса у нас е семеен - мама, татко и аз. А 47% от бизнеса е в областта на услугите и търговията. Този ли бизнес ще има думата за образованието и науката?
  Акад. Никола Съботинов (БАН):
  От БАН се иска да се издържа с проекти от ЕС. Ние много пъти обясняваме, че Европа дава пари само на базови организации, които се финансират в държавите си. А ние сме пред ситуацията да не можем да кандидатстваме за проекти, защото не се финансира базовата организация - БАН. Аз искам като депутати да знаете, че носите отговорност за това, което ще решите. Бюджетът обрича академията на финансово задушаване. Не можем с 54 млн. лв. да платим договорните заплати - за фонд "Работна заплата" при и без това много ниски заплати, са необходими 59 млн. лв. Откъде да ги вземем? Имаме собствени приходи от проекти, но от тях не може да се плаща фонд "Работна заплата", от тях може да има само заплащане за хора, които се привличат допълнително по договора. Не може с тези пари да платим всички дейности на БАН. Не може да платим национални дейности като метеорологичните и сеизмичните изследвания, Седма рамкова програма, мониторинга на Черно море... А за хуманитарните направления, от бизнеса ли ще дойдат парите? Аз знам какво е бизнес, мои разработки са отивали в бизнеса. И не разбирам как може да се говори, че трябва да останем без помощен персонал?! Ами че това са ръцете на учените. Да ги ликвидираме ли?
  Станислав Станилов ("Атака"):
  Проектът за бюджет 2012 г. предлага на БАН много големи съкращения, предлага да се режат институти. Но държавата не е казала какво да реже БАН, не е казала кои направления ще финансира, а кои ще дойдат от бизнеса. Под реформа се разбира единствено рязане. Не знам с коя ръка колегите от ГЕРБ ще вдигнат да гласуват този бюджет. Приели сте в стратегията за наука до 2020 г. финансирането да е 1,5% от БВП, а сега го сваляте на 0,12%. Нито едно правителство за 20 години не предложи проект за технологична България. Предлагаха за туризъм, за селско стопанство. Със сервитьорския поднос и с баничарницата държава не се прави. Прави се с високи технологии. Направих си труда да извадя една статистика за 2000-2010 г. - от всички деца с награди по химия, физика, биология, математика нито едно не е останало в България. Най-добрите отиват да се реализират в научните изследвания. Закривайки БАН, вие им предлагате да отидат всички в чужбина. Не се водела война срещу БАН! Аз цяла папка изказвания съм събрал - такива хули по академията, които е срамно да повторя. Присъствието на една държава в света е нейната наука. Не е вярно, че науката в света се издържа по формулата 1/3 от държавата, 1/3 от проекти и 1/3 от бизнеса. Германските институти "Макс Планк", чиято структура е едно към едно като тази на БАН, получават от държавата между 79 и 80% от бюджета си. Нашата научна организация е по немски образец. Няма никакви основания това да се променя. Ние ще гласуваме против този бюджет в пленарната зала. Има една камара пари, които можете да си приберете от ЕРП-тата, приберете корпуса от Афганистан, където се води безсмислена война - ето ви още 60 млн. лв. Предлагаме, но вие не слушате. Ще останем в историята като един херостратовци, които са запалили храма на познанието.
  Огнян Стоичков ("Атака"):
  Ще оспоря г-н Станилов. В стратегията за наука има приоритети и в тях се вписва Техническият университет - София, вписва се БАН. Но какво виждаме в бюджета? Намалява се бюджетът на ТУ с 560 хил. лв., намалява е бюджетът на БАН с 5 млн. лв. Тази стратегия за какво я приехме? След като държавата каза: това искам от науката, защо не го финансирате? И за малко разведряване: в консолидираната фискална програма виждаме, че бюджетът за наука е намален с 16 млн. лв., а с 13 млн. лв. е увеличен този за администрацията на затворите. Догодина ще имаме повече затворници, отколкото учени.
  Акад. Иван Юхновски (БАН):
  Безкрайно цинично е да се говори, че БАН не правела проекти, каквито изказвания чухме тези дни. След като БАН първа в България през 90-те години започна да печели европейски проекти и дори първите три години координираше проектите за цяла България, после министерството иззе тези функции. Така че да не чуваме повече такива неща. Понеже аз все пак нещо поназнайвам в науката - има в световната наука едно "уравнение на Юхновски", та и от математика малко разбирам, искам да попитам главния секретар на МОМН Красимир Вълчев. Кажете ми, моля ви, по какъв начин е създадена цифрата 54,7 млн. лв. бюджет за БАН. Предишните бюджети на БАН се формираха чрез операция "накълцване" - отрязване на 10 млн. лв., после 20 млн. и т.н. Не се анализира изобщо какво е необходимо като екзистенц минимум за научната дейност. Сега пак с ножицата - нови 5 млн. лв. Каква е методологията за създаване на този бюджет?
  Красимир Вълчев (МОМН):
  Все едно да ви питам защо разходите за еленергия са ви толкова и вие да го обосновете.
  Акад. Юхновски:
  Можем да го обосновем веднага.
  Красимир Вълчев:
  Голяма част от увеличението за висшите училища ще отиде за финансиране на трите големи научни комплекси, които се изграждат към три университета. Тези научни коплекси организират в най-голяма степен научния потенциал, там отиват да се подготвят докторанти...
  Акад. Юхновски:
  Моля, формулирайте какви са принципите за формиране на бюджета на БАН - 54 милиона 700 хиляди и... 100 лв. Как е формирано това? Сметнахте ли колко пари ни трябват за ток, за парно, за заплатите? Кажете как го сметнахте?         
  (няколко секунди мълчание)
  Огнян Стоичков:
  Няма какво да допълни г-н Вълчев.
  Проф. Никола Малиновски (БАН):
  Чувам тук, че в Съвета на ректорите сте обсъждали политиката за бюджета за 2012 г. Защо политиката за финансиране на науката не я обсъдихте в БАН? Една дума в настоятелството не казахте за тази политика. От медиите научаваме. Аз съм директор на институт, оценен от международния одит най-високо - с три А. Казвам ви, че ако гласувате този бюджет, ние няма да преживеем годината. В един най-високо оценен институт!
  Сергей Игнатов:
  Не е обсъждан бюджетът със Съвета на ректорите. Сега в Европа се променят политиките за висшето образование, чакаме документите. Това, което се вземе като решение в Брюксел, то ще влезе в нов Закон за висшето образование. В настоятелството обсъждането не е конструктивно, 4 часа министърът бе боксова круша и толкова.
  Проф. Малиновски:
  Не е вярно. С вашето участие взехме решение, че трябва да дойде министър Дянков. Той не дойде. Две дати ви предложихме след това на вас, не ви бяха удобни.
  Катя Чалъкова (ГЕРБ, нов депутат):
  Този формат на разговори тук не е конструктивен. Казахме, че по три минути са изказванията. Няма правителство, което да не мисли за образованието. Не бива да критикувате сега това правителство. Не може да се говори за унищожаване на българската наука. Напротив, трябва да се намерят правилните механизми. БАН трябва да каже какво точно ще направи. Нека конструктивен диалог да водим. Акад. Юхновски направи едно броично откритие - въведе нова система 54 млн. с цифри. Ако разбирате какво искам да кажа.
  Георги Терзийски:
  Тук се прокара мнение, че трябва да прекратим дебатите. Мисля, че сарказмът в забележката на колежката Чалъкова към акад. Юхновски е най-малкото неграмотен. Аз съм обиден, че това го казва моя колежка, депутат. А ако колегите от ГЕРБ бързат занякъде, да си кажат.
  Катя Чалъкова:
  Конструктивният диалог изисква конкретни предложения. Използвах това, което акад. Юхновски каза, за да внеса малко настроение.
  Румен Стоилов (ГЕРБ):
  Вече 4 часа обсъждаме бюджет в неводеща комисия. Колко пъти повтаряхме едно и също, това не води доникъде. Предлагам да приключваме дебатите и да гласуваме.
  (не се приема)
  Доц. Лиляна Вълчева (ВОН-КНСБ):
  Диалогът ни в БАН не е добър (на синдикатите). Ами да влезм в това настоятелство и да сложим ред. В БАН заплатите неправомерно са намалени с 30%, нека да подпишем споразумение за тези заплати и да мислим заедно откъде да търсим пари. Защото учените страдат. Ние по принцип приемаме бюджета.
  Проф. Стефан Хаджитодоров (БАН):
  Да отговоря на г-жа Чалъкова. Ние сме внесли много ясно предложението на БАН - бюджетът да е 95 млн. лв. За какво ще ги разходваме също много ясно сме казали: 1. За договорните заплати, защото учените са потърпевши. 2. За оборотни средства за изпълнение на проектите. Разберете, двата основни източника за организация като БАН са субсидията и собствените приходи от проекти. Те са като скачени съдове - колкото повече е субсидията, толкова повече са привлечените пари по проекти. Има още нещо. Над 40 години правителствата са преценили БАН да представлява държавата България в различни международни организации. БАН е част от външната политика на България. Ние не искаме тези пари за себе си. Това всичко неведнъж е представяно напълно аргументирано.
  Катя Чалъкова:
  Когато министър Игнатов е предложил този бюджет, не е гледал тавана, той е в резултат на конкретен анализ.
  Проф. Хаджитодоров:
  Самата концепция на европрограмите е парите от тях да са допълнително финансиране към националното. Елате, г-н Игнатов, на среща при нас, ще ви убедим конкретно число по число за тези 54 млн. лв.
  Сергей Игнатов:
  До юли ситуацията беше една, сега е друга. Можем да харчим само парите, които са в джоба ни. Няма друга възможност. Или пък трябва да ощетим някого другиго, за да дадем на БАН.
  Георги Терзийски:
  Аз мога с парите в моя джоб да си купя банани или ябълки, различни неща. За това как разпределяте става дума. Дайте на БАН още малко, дайте й поне малко от кучешките пари.
  Обявява се гласуване дали се приема бюджетът на първо четене. Резултатът е 10 гласа на ГЕРБ "за" и 9 гласа "против" - на депутатите от всички останали парламентарни групи. Бюджетът е приет на първо четене в комисията. 

  Линк

Назад