Назад

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас


 • Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас
  В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб. 

  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и на български бизнес институции на високо равнище, като от хърватска страна ще има представители на тяхната народна банка, на Агенцията за приходи, както и наши представители на малки и средни предприятия", обясни икономическият анализатор и главен експерт в Българската търговско-промишлена палата Боряна Абаджиева.

  Тя посочи, че за да въведем еврото у нас, на първо време трябва да проведе сериозна и задълбочена комуникационна кампания и към бизнеса, и към хората, за да се намалят опасенията. Това предлагат от хърватска страна, като добавят, че при тях е имало стриктен контрол при етикетирането на цените в магазините. Това е помогнало да се намали спекулирането с цените и усещането за инфлация на гражданите. 

  "Анализът на Загреб и на останалите държави, които са въвели еврото, винаги притесненията са върху инфлацията и вдигането на цените", допълни Боряна Абаджиева.

  Тя подчерта, че инфлацията у нас напоследък е на стабилни нива, но политическата несигурност играе лоша шега. 

  Според анкета на БТПП рисковете пред България при въвеждането на еврото са повишаване на цените на суровините и стоките, както и разходите за работна ръка. "Контролът трябва да е по-стриктен, за да се избегнат рисковете", посочи анализаторът.

  По повод статистическите данни, че в България вече работната сила е под 3 милиона души, Боряна Абаджиева коментира възможността да внасяме работници от Индия. 

  "България наистина има все по-голяма нужда от квалифицирани работна ръка във всички сектори. Възможно е да сключим споразумение с Индия за това, все пак тя разполага с 1/5 от работната сила в света. Бизнесът е доволен от работниците, които и сега се внасят от чужбина", каза икономическият анализатор.


  Линк

Назад