Назад

Българският и мароканският бизнес обсъдиха възможностите за сътрудничество на форум в София


 • Българският и мароканският бизнес обсъдиха възможностите за сътрудничество на форум в София  Снимка ПР БТПП

  Българският и мароканският бизнес се срещнаха на двустранен форум, за да обсъдят възможностите за сътрудничество. Събитието е организирано от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мароко и Палатата за търговия, промишленост и услуги на Регион Рабат - Сале - Кенитра.

  По думите на председателя на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов, макар светът трудно се възстановява от нарушаването на логистичните връзки и контакти в рамките на световната търговия заради ковид кризата и конфликтите, представителите на бизнеса работят за разширяване на икономическите връзки между България и Мароко.

  "Ценим високо стабилността на Мароко и неговата икономика, защото само със стабилни институции бизнесът може да се чувства добре и да осъществява своите проекти", посочи Симеонов, като подчерта, че БТПП ще се постарае пребиваването на мароканската делегация в страната ни да доведе до установяване на подходящи контакти.

  Председателят на БТПП допълни, че последните години от мандата на посланичката на Мароко в София Закия Ел Мидауи са изпъстрени с много събития, свързани не само с двустранните отношения между страните ни, но и с отношенията на България с арабския свят.

  Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София Закия Ел Мидауи заяви, че днешният форум е прелюдия към дълга поредица от събития от този тип за насърчаване на сътрудничеството между частния сектор в двете страни.

  Тя посочи, че мароканската икономика има здрава макроикономическа рамка, която може да бъде ефективен лост за солиден, устойчив растеж.

  Посланичката припомни, че от началото на 80-те години страната ѝ възприема политика на укрепване на либерализация на търговията. Отварянето на икономиката подпомага свободната търговия, която свързва Мароко с 55 държави, отбеляза тя.

  В същото време Мароко се ангажира със стратегия за трансформация на икономиката, укрепване на производителността и устойчивостта. 

  По думите на Закия Ел Мидауи Мароко е сред най-привлекателните страни по отношение на чуждестранните инвестиции. Освен това, поради географското си положение на кръстопът, страната е напреднал партньор към евро-средиземноморската зона.

  "Смятам, че е крайно време амбицията, която споделят двете ни страни за издигане на по-високо ниво на отношенията ни, да доведе до силен тласък в развитието на търговията и реципрочно да се търсят търговско-инвестиционни възможности в сектори, представляващи общ интерес", каза Закия Ел Мидауи, допълвайки, че такова начинание изисква динамично участие на всички икономически субекти - и публични, и частни.

  По думите ѝ, за да се гарантира успехът на днешния форум, така че той да не остане изолирана инициатива без бъдеще, е много важна съвместната работа за очертаване на действията, които трябва да бъдат предприети. Те да бъдат част от перспектива, която дава всички условия за ползотворно и трайно сътрудничество между България и Мароко.

  "В течение на годините двете страни се опитаха да ускорят своите отношения чрез двустранни споразумения в различни сектори като търговията, инвестициите, туризма, земеделието, развойната дейност и образованието", коментира Ясир Себар, вицепрезидент на Палатата за търговия, промишленост и услуги на Регион Рабат – Сале – Кенитра.

  Делегацията от Палатата за търговия промишленост и услуги на Регион Рабат – Сале – Кенитра включва компании с интереси в хранително-вкусова промишленост, търговията, внос-износ, селскостопанска техника и машини, недвижими имоти, автомобилна промишленост, информационни и комуникационни технологии, инфраструктура и строителство и други.

  Главният секретар на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Юлиян Балчев изрази увереност, че след дискусията в БТПП днес могат да продължат разговори с българския бизнес, за да бъде установено сътрудничество с мароканската страна.

  В началото на презентацията си за бизнес средата за инвестиции у нас Балчев припомни, че България има най-ниските данъци в ЕС. Освен това във всеки град има гимназии за изучаване на чужди езици, което би помогнало за развитие на бизнеса. Той допълни, че на страната ни ѝ предстои влизане в еврозоната и пълно членство в Шенген. Географското ни положение също допринася за атрактивността на България, подчерта той.

  Балчев разказа за БАИ и нейната дейност с фокус върху иновациите, като изрази надежда, че тази година ще бъдат разработени още повече проекти.

  БТА припомня, че по информация на Министерството на икономиката и индустрията икономическото сътрудничество между България и Мароко датира от 1957 г., когато е подписана първата търговска спогодба. Страните от ЕС са основен външноикономически партньор на североафриканската страна. Евро-средиземноморското споразумение за асоцииране между ЕС и Мароко влезе в сила през 2000 г. и създаде зона за свободна търговия между ЕС и Мароко.

  ЕС е най-големият търговски партньор на Мароко, с дял от 49 на сто от търговията със стоки през 2022 г. Мароко е 21-вият най-голям търговски партньор на ЕС, представляващ 1 на сто от общата търговия на ЕС през 2022 г. Общата търговия със стоки между ЕС и Мароко през 2022 г. възлиза на 53,3 млрд. евро. Във вноса преобладават транспортно оборудване, машини и уреди и текстил. Износът на ЕС за Мароко включва машини и уреди, минерални продукти и транспортно оборудване.

  През 2023 г. търговско-икономическите отношения между България и Мароко бележат ръст в развитието си. Двустранният стокообмен нараства с 65 на сто. Търговското салдо е положително за България.


  Линк

Назад