Назад

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии в конкурса "Иновативно предприятие" бяха връчени днес


 • Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии в конкурса "Иновативно предприятие" бяха връчени днес
  Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии (СИДНТ) към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в конкурса "Иновативно предприятие" бяха връчени днес на официална церемония, организирана от Патентното ведомство на Република България и Съвета. Проявата, която се състоя в сградата на Патентното ведомство, е по повод днешния Световен ден на интелектуалната собственост.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов и председателят на Патентното ведомство Оля Димитрова връчиха наградата в категория "Иновативно предприятие 2023 г." на "Оптикс" АД.  

  В категорията "Стартираща иновативна фирма 2023 г." отличие получи "Антарта" АД, за "Иновативен проект 2023 г." бе наградена "Ендуросат" ЕАД.

  На днешния ден, преди точно 54 години, в далечната 1970 г., влиза в сила Конвенцията за учредяване на Световната организация по интелектуална собственост, напомни председателят на Патентното ведомство. Тя заяви, че индустриалната собственост е инвестиция с дългосрочна перспектива и е от изключителна важност за всяка икономика, базирана на иновации, тъй като позволява на компаниите и на отделните изобретатели да защитават технологичните си решения и да получават дивиденти. Нашите усилия, както и тези на международните ни партньори, са насочени към прилагането на националните и европейските норми за правна закрила на индустриалната собственост, към насърчаване на иновациите, конкурентоспособността и предприемачеството в полза на обществото, заяви председателят на Патентното ведомство. Оля Димитрова напомни, че мотото на Световния ден за интелектуална собственост тази година е "Бъдеще чрез иновации и креативност" и пожела на участниците във форума да бъдат все така креативни, да вдъхновяват другите и да не забравят, че интелектуалният труд е в основата на всяко научно постижение.

  Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински предаде поздравите на министър Петко Николов по повод празника и изтъкна, че на днешния ден си припомняме значението на иновативната творческа сила. Дали ще говорим за виртуални приложения, за лекарствени продукти или за различни изобретения, индустриалната собственост осигурява начин за закрила на всички тях, каза заместник-министърът. Той посочи, че развитието на много индустрии и бизнес е базирано на защитата на интелектуалната им собственост и обърна внимание на икономическите ползи от интелектуалната собственост. Защитата на интелектуалната собственост гарантира създадените работни места, насърчава заетостта и обмена на технологии, защитава и бъдещите инвестиции. Сукалински изтъкна и икономическите ползи от изобретенията и тяхната закрила. По думите му значението на индустриалната собственост става все по-голямо и следва да бъде разглеждано в контекста на амбициозните цели, които си поставя ЕС - зелен преход, цифровизация на вътрешния пазар, както и все по-широкото прилагане на изкуствения интелекти. Подобна трансформация на икономиката и промишлеността ни могат да бъдат осигурени с помощта на иновациите, като обекти на интелектуалната собственост. В този смисъл заместник-министърът каза, че вярва, че интелектуалната собственост е един от основните двигатели за устойчив икономически растеж - от наука към иновации и инвестиции.


  Линк

Назад