Назад

Възможностите за внос на кадри от Узбекистан бяха обсъдени в БТПП


 • Възможностите за внос на кадри от Узбекистан бяха обсъдени в БТПП


  Представители на посолството на Узбекистан в Анкара, акредитирано за България, посетиха Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Авазбек Ходжиметов, съветник по политическите въпроси, Дилрух Темиралиев - втори секретар, и Абдумалик Туйчибаев - аташе по образованието, обсъдиха с председателя на палатата Цветан Симеонов възможностите за развитие на двустранното сътрудничество. Дискутирана е била и темата за възможностите за внос в България на работна ръка, тъй като Узбекистан разполага със специализиран център за селектиране и изпращане на специалисти в чужбина, основно в областите туризъм и селско стопанство, съобщиха от БТПП на интернет страницата си.

  Авазбек Ходжиметов информира за актуалната икономическа обстановка в Узбекистан, за процесите на либерализация на банковия и финансов сектор в страната. Той представи основните свободни зони в Узбекистан и сподели, че страната предлага възможности за партньорство с български фирми в секторите: производство на строителни материали (каолин, мрамор и др.), текстил, фармация, информационни технологии. Акцентира и на възможността България да се превърне в логистичен център за узбекските стоки към европейския пазар.

  Цветан Симеонов представи дейността на палатата, системата на регионалните палати, както и базата данни на БТПП. Той направи кратък обзор на икономическата ситуация в страна и каза, че Узбекистан е важен търговски партньор на България в Централна Азия. Симеонов подчерта, че БТПП може да си сътрудничи с ТПП на Узбекистан и в сферата на разрешаване на търговските спорове, като акцентира върху предимствата на арбитражното производство.

  Дискутирани бяха още въпросите за предстоящо провеждане на съвместна междуправителствена комисия през тази година, както и възможностите за участие с национални щандове в международни изложения в двете страни.


  Линк

Назад