Назад

РСО „Централна Стара Планина” и „Европа Директно - Габрово” продължават с инициативите за популяризиране на европейските ценности


 • РСО „Централна Стара Планина” и „Европа Директно - Габрово” продължават с инициативите за популяризиране на европейските ценности


  През 2024 г. Регионалното сдружение на общините (РСО) „Централна Стара планина” ще бъде съорганизатор на инициативи от Годишния план за комуникация на информационния център „Европа Директно - Габрово” към Габровската търговско-промишлена палата.

  С тях ще бъде отбелязан Деня на Европа, европейските ценности ще бъдат популяризирани, очаква се информираността на гражданите за институциите на ЕС да бъде подобрена, да бъде насърчено гласуването на европейските избори, да бъдат представени възможностите за публично-частно партньорство при производството и съвместното използване на възобновяема енергия, да се повишат знанията за здравословното хранене и да бъде поощрен активният начин на живот. Това съобщиха от РСО „Централна Стара планина” .

  Допълнителна информация за датите и местата, където ще се състоят инициативите, ще бъде разпространена чрез информационните канали на РСО „Централна Стара планина” и „Европа Директно - Габрово”.

  Организаторите припомнят, че партньорството е започнало още през 2008 година и носи добавена стойност на репутацията на двете организации. Общите усилия за укрепване на връзката между европейските институции с хората, живеещи в старопланинските общини, вече са подкрепени с повече от 70 съвместни събития, пишат от РСО „Централна Стара планина”.

  През 2023 г. местните власти и младите хора посрещнаха с най-голям интерес кулинарното състезание в Тетевен, празника на занаятите в с. Орешак в община Троян и Деня на здравословното хранене и спорта в Габрово, се казва в съобщението. Допълва се, че кулинарното състезание „Кухнята на Европа“ е посветено на 9 май - Деня на Европа. организаторите напомнят също празника под надслов „Традициите срещат бъдещето“, състоял се на 7 юни в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, в който повече от 120 ученици от пет училища на община Троян са почерпили от опита на старите майстори. Други 160 ученици от 16 училища от четирите общини на област Габрово са участвали в Деня на здравословното хранене и спорта. В последната от спортните игри на 8 ноември, в спортната зала “Орловец“ в Габрово, "децата развихриха своята фантазия и създадоха пано „Плодородна есен”, в което представиха плодородието и красотата на есента", пише още в съобщението. 

  В началото на февруари от РСО "Централна Стара планина" съобщиха, че са единственият български участник в европейски консорциум, ангажиран с изпълнението на HuMUS – проект, който създава, повишава и споделя знание, свързано със здравето на почвата.


  Линк

Назад