Назад

БТПП - Национална менторска програма за жени предприемачи


 • БТПП - Национална менторска програма за жени предприемачи


  Три бежанки от Афганистан, Йемен и Украйна ще се включат в четвъртото издание на Националната менторска програма за жени предприемачи в България, което започна днес. Дамите са Сара Фаизи от Афганистан, Сара Алкаф от Йемен и Олга Панина от Украйна. Това каза при откриването на програмата Борис Чеширков, съветник "Външни отношения" в UNHCR България (Върховен комисариат за бежанците на ООН в България).

  Сара Фаизи преди година и половина е открила първия ресторант в София със специалитети от Афганистан. В него вече работят още две жени, а Фаизи иска да разшири бизнеса си, каза Борис Чеширков. Сара Алкаф, освен че подпомага бежанците, реставрира мебели и има желание да отвори кафене, иска да внася кафе в България и тук да го предлага. Олга Панина живее в Русе, където наскоро е открила козметичен салон и иска да го развие.

  За първи път от началото на програмата се дава възможност към нея да се присъединят и бежанки, намерили закрила в България, каза Виктория Караабова-Стоянова, която е един от менторите по програмата.

  Председателят на Съвета "Предприемачество и стартъп" към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и член на Изпълнителния съвет на Палатата Гена Събева съобщи, че тази година менторите по програмата ще са 23. Не очаквайте да ви научим на счетоводство, одити, но ще ви покажем какво правим ние, обърна се Събева към бизнес дамите, събрали се в БТПП за началото на програмата. Менторството означава вие да сте активните, допълни тя. Тази година програмата излиза извън столицата и в периода февруари-май ще се състои и в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Габрово.

  Сред партньорите по програмата е Първа инвестиционна банка. Илона Станева, директор "Маркетинг и реклама" във финансовата институция, напомни за бизнес програмата на банката "Смарт лейди", която подкрепя менторската инициатива. Миналата година видяхме дами от различни възрасти, които успяха да израснат от началната идея, с която бяха дошли, до реализацията й, и две от тях си тръгнаха с грант от нас, каза Станева. Тя посочи, че тази година фокусът на банката ще бъде устойчив бизнес, като има идея да се въведе специален панел в програма, посветен на този тип предприемачество. "Смарт лейди" е единствената програма в България, подкрепяща жените в бизнеса с финансиране, менторски и обучителни сесии, с менториране на целия живот на всяка дама, която ни е станала клиент, каза Илона Станева. Тя допълни, че за периода от създаването на "Смарт лейди" всеки работен ден е бил отпускан кредит на една дама с идея на бизнес и допълни, че жените за изключително изрядни при обслужването на банковото финансиране.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи важността жените, бягащи от военни конфликти, да бъдат успешно адаптирани и изрази удовлетворение от включването им в програмата. Той съобщи, че се подготвя българо-украински форум, посветен на възстановяването на Украйна, който се очаква да се състои в края на април или началото на май в хибриден формат. Симеонов напомни, че тази година предстои преброяване на членската маса на работодателските организации и покани жените предприемачи със свои фирми да се присъединят към Палатата, която да ги представлява и защитава интересите им на тристранно равнище. Палатата никога не отстъпва от това да има равнопоставеност между мъжете и жените, а женското предприемачество има изключително добри резултати, обърна се Симеонов към бизнес дамите, участващи в програмата.

  В поредното издание на програмата участват 23 дами ментори и 50 жени, които искат да превърнат своите идеи в собствени бизнес проекти или да надградят вече започнати бизнеси. Заедно те ще работят в следващите шест месеца, за да участват на 8 юни във форума за женско предприемачество  - "Арена на дамския бизнес", и да представят своите бизнес проекти пред инвеститори, партньори, потенциални клиенти и да влязат в света на бизнеса. Програмата е отворена и за дами, развиващи проекти в сферата на социалното предприемачество.

  Модулите се провежда всеки последен петък, събота и неделя от януари до май в Българската търговско-промишлена палата. Програмата включва интензивни практически занятия, нови знания и умения, индивидуален подход и отношение, допълнителни събития, нови запознанства и изграждане на мрежа от контакти. 

  Новото през 2024-а е провеждането на различни тематични "работилници", по време на които дамите ще надграждат знанията и уменията. Изборът на уъркшоп ще бъде според нуждите и интересите на всяка от жените.

  Националната менторска програма за жени предприемачи е част от дейността на Съвета "Предприемачество и стартъп" към Българската търговско-промишлена палата.


  Линк

Назад