Назад

Посланик Хайоне Серейхо: Испания се справи много добре със своето председателство на Съвета в предизвикателна външна и вътрешна среда


 • Посланик Хайоне Серейхо: Испания се справи много добре със своето председателство на Съвета в предизвикателна външна и вътрешна среда
  Испания беше "честен брокер" по време на шестте месеца, през които председателстваше Съвета на ЕС във втората половина на 2023 година и се справи много добре с петото си ротационно председателство. Така заместник-ръководителят на Мисията на Посолство на Испания в България Хайоне Серейхо оцени качеството на свършената работа от Испания. Хайоне Серейхо беше сред официалните гости на специална среща на "Евроклуба" при Българската търговско – промишлена палата (БТПП) тази вечер, посветена на Белгийското ротационно председателство през следващите шест месеца. Участници бяха още посланикът на Кралство Белгия в България Фредерик Мьорис. На събитието присъства и Радка Балабанова, директор на дирекция "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие" към Министерство на външните работи. Разговорът се направлява от проф. Ингрид Шикова, председател на “Евроклуба“ при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и съосновател на катедра "ЕвропеистикаЧ при СУ “Св. Климент Охридски“. 

  Серейхо изтъкна, че Испания е търсила и е постигнала консенсус между страните членки в условията на предизвикателна външна и вътрешна среда, като редица законодателни досиета са били затворени месеци преди насрочените за май избори за Европейски парламент и избора на нов състав на Европейска комисия през ноември.

  Сред припомнените приоритетите на испанското председателство, посланик Серейхо отбеляза стратегията за стратегическа автономия, сферите "енергетиката" и "климат", единството около европейските ценности, икономическото възстановяване и социалната защита в ЕС.

  По линия на автономията на ЕС, тя наблегна на усилията на Испания като ротационен председател за укрепване на връзките със страните от Латинска Америка, като стратегически партньори, което ще позволи на ЕС да преразгледа зависимостта си в проблемни за Общността сфери. 

  В областта на единството около европейските ценности, посланик Серейхо заяви, че целта е била да се консолидира върховенството на правото, като основа на демокрацията в Европа и укрепване на свободата, сигурността и правосъдието. 

  Като успех бяха посочени и усилията в подкрепа на Украйна и отворената врата пред страната за начало на преговорите за членство в ЕС. Тук дипломатът изтъкна и одобреният през 2023 година пакет за разширяване на Съюза и предоставения статут на страна кандидат на Грузия и перспективите пред Босна и Херцеговина, в добавка с единния отговор на войната в Близкия Изток. 

  Беше припомнен и направеният пробив около присъединяването на България и на Румъния към Шенген, след като Нидерландия вдигна своето вето, а позицията на Австрия стана по-гъвкава. 

  "Испания винаги е подкрепяла двете страни, смятайки че са изпълнили изискванията", уточни посланик Серейхо. 

  Спрямо приоритета, свързан с икономическото възстановяване, успехите на испанското председателство по думите на заместник-ръководителя на испанската мисия в България са преразглеждането на многогодишната финансова рамка 2021-2027, прегледът на рамката за икономическо управление, на регулацията на критично важните суровини, реформата на европейската регулация за държавна подкрепа за индустрията. 

  В полето на социалната защита и здравеопазването, по думите на посланик Серейхо, Испания е насочила усилията си към принципа на равенството, приобщаването и възможности пред подрастващите.  

  Посланик Хайоне Серейхо пожела сърдечно успех на Белгия през следващите шест месеца, с която страна оформят т. нар. "Тройка" заедно с Унгария. 

  Линк към публикацията


Назад