Назад

Цветан Симеонов, председател на БТПП: Срещите на “Евроклуба“ остават значими за българската общественост


 • Цветан Симеонов, председател на БТПП: Срещите на “Евроклуба“ остават значими за българската общественост
  Срещите на "Евроклуба" към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) имат една основна цел - да оказват висококачествена подкрепа на българското общество по пътя на европейската интеграция на България. Това каза в своята реч председателят на БТПП Цветан Симеонов в началото на провелата се днес среща на клуба, посветена на Белгийското председателство на Съвета на ЕС. Белгия ще бъде ротационен председател на Съвета през следващите шест месеца, като е в "тройка" с Испания и Унгария. 

  Официални участници на събитието бяха заместник-ръководителят на Мисията на Посолство на Испания в България Хайоне Серейхо, чиято страна председателстваше Съвета през втората половина на 2023 година, и посланикът на Кралство Белгия в България Фредерик Мьорис. На събитието присъства и Радка Балабанова, директор на дирекция "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие" към Министерство на външните работи. Модератор на събитието беше проф. Ингрид Шикова, председател на "Евроклуба" при БТПП и съосновател на катедра "Европеистика" към СУ "Св. Климент Охридски'. 

  Цветан Симеонов изрази увереност, че обществото ни се интересува от стъпките, които България трябва да извърви, за да се интегрира цялостно към структурите на ЕС. Поради тази причина той определи "Евроклуба" към БТПП като "значим орган". 

  "Бяхме наивни да смятаме, че с приемането на България в ЕС през 2007 година, "Евроклубът"  ще загуби своята значимост, но случаят не е такъв", каза Симеонов.

  Той е убеден, че и през 2024 година трите най-важни приоритета пред българските институции и правителство ще бъдат присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

  "Това са теми, които са много важни за бъдещето на България", посочи още Цветан Симеонов.

  Линк към публикацията

   


Назад