Назад

Австрийските фирми ни искат в Шенген, а ние ще ги бойкотираме: Глас от бизнеса


 • Австрийските фирми ни искат в Шенген, а ние ще ги бойкотираме: Глас от бизнеса
  Бойкот на австрийски стоки и услуги, за какъвто призова Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, "не е пътят в съвременното общество". Това заяви в Студио Actualno председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Още: На крив бизнес Австрия му пречи Когато имаме нарушени логистични вериги и закъснения в доставките, не трябва да настройваме обществото срещу една страна като Австрия, която винаги е в челната тройка по инвестиции в България (в момента е №2), смята Симеонов. "Огромен брой фирми – към 90% от австрийските инвеститори у нас - имат планове през тази година да инвестират още в бизнеса, в който те вече присъстват. Подобно е и за най-големия партньор на България – Германия", представи данни той.

  Дни по-рано Васил Велев от АИКБ призова за бойкот на австрийския бизнес заради решението на Австрия да вдигне ветото за Шенген, но само частично - все още се водят преговори за пълната ни интеграция в Шенгенското пространство.

  Голямата победа не е срещу Австрия

  Резултатът от това е "символичен напредък" по влизането ни в Шенген, смята Цветан Симеонов, тъй като освобождаването от проверки само при въздушния и водния транспорт не води до особена промяна в облекченията за стоките за внос и износ. През 2022 г. сме превозили по суша по-малко от 37 милиона тона, а по воден транспорт - малко над 600 хил. тона. Пътникопотокът по въздух и вода пък е около 32 пъти по-малък в сравнение с този по суша.

  "Много пъти се забравя, че ние преодоляхме ветото на Нидерландия, което даже и при нас не изглеждаше толкова вероятно да се случи в този момент", припомни Симеонов. Нидерландия ни спираше заради липса на реформи в съдебната система и недостатъчна борба с корупцията, а Виена - заради мигрантите в Австрия. Председателят на УС на БТПП все пак смята за неприемлива една част от условията на Австрия за пълното ни влизане в Шенген. "Няма как да наложим на ЕС да изпрати тройно повече служители на Фронтекс, които да контролират границата. Австрийците са прави, че Шенген не функционира перфектно, но България не е страната, която е виновна за това", смята той.

  Пълна интеграция в Шенген

  "БТПП цени високо позицията на Австрийската стопанска камара, тя е една мощна и сериозна организация, която обхваща целия бизнес в Австрия. Разчитаме, че нейното категорично становище срещу частичното допускане на България в Шенген ще помогне много. На тях ще разчитаме още от тази година, за да може необвързаността на Австрия с някакви срокове да придобие по-ясни измерения за пълното членство на България в Шенген", допълни той.


  Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/interview/avstrijskite-firmi-ni-iskat-v-shengen-a-nie-shte-gi-bojkotirame-glas-ot-biznesa-video-news_2137824.html © Actualno.com
   


Назад