Назад

България и Куба могат да си сътрудничат в селското стопанство


 • България и Куба могат да си сътрудничат в селското стопанство


   

  Посланикът на Куба у нас Мариета Гарсия Хордан заяви, че съществува взаимен интерес от страна на бизнеса за сътрудничество в областите на селското стопанство, хранително-вкусова и млечната промишленост, възобновяемата енергия, туризма, здравеопазването, фармацевтичната промишленост и др. Тя каза това в рамките на виртуален разговор с председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, в който участва и Антонио Карикарте Корона, председател на Кубинската търговска палата. Целта на разговора е била начертаване на съвместен план за действие през 2024 г., съобщи БТТП на интернет страницата си.

   

  Дискусията бе по инициатива на Мариета Гарсия Хордан, с която Симеонов се срещна през ноември 2023 г.

  Председателите на двете бизнес организации се обединиха около мнението, че трябва да подпомогнат контактите между компаниите от България и Куба, тъй като голямото разстояние между двете страни и недостатъчното количество информация за икономическите възможности спират повечето инициативи в самото им начало.

  Симеонов представи възможностите за участие в различни панаири и изложения в нашата страна през 2024 г. и отбеляза, че БТПП има готовност да организира богата и наситена бизнес програма, съгласно интересите на кубинските бизнесмени, които желаят да посетят България през тази година.

  Корона, от своя страна, сподели информация за най-голямото бизнес събитие в Хавана – Международния панаир, който се провежда традиционно през ноември, предаде БТА. Той подчерта, че присъствието на европейски компании на кубинския пазар разширява възможностите им за реализация и в други страни от Карибския регион и Латинска Америка.

  Освен размяна на бизнес посещения участниците в срещата договориха и обмен на актуална икономическа и бизнес информация, която ще позволи на компаниите да взимат правилни и навременни решения за навлизане на съответния пазар.

   


  Линк

Назад