Назад

По български: АИКБ зоват за бойкот на австрийски търговски вериги заради Шенген. БТПП са против


 • По български: АИКБ зоват за бойкот на австрийски търговски вериги заради Шенген. БТПП са против
  Бойкот на австрийски инициативи, стоки, магазини и бензиностанции на територията на България заради отказа на Виена да ни пусне и в сухопътния Шенген. Това предлага председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

  „След като положихме всички усилия и отговаряме на изискванията за Шенген, защо не сме равни с другите?“, това коментира пред Нова тв Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

  Той посочи още, че пропуснатите ползи за страната ни са над 1 млрд. годишно.

  „Ние бихме подкрепили по-твърда реакция от страна на правителството. Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция“, попита Велев.

  Той уточни, че трябва да се търсят такива средства за въздействие, които да дадат мотив на политически фактори в Австрия да променят позицията си.

  Според председателят на АИКБ България е показала, че е равна с останалите, но бива третирана като второ качество.

  „Това е неприемливо за българския бизнес и ние настояваме за по-твърда реакция”, посочи Велев.

  По думите му австрийският транзитен транспорт трябва да бъде контролиран по-добре - така, както иска Австрия.

  Велев допълни, че според него държавата не се възползва максимално от предимствата на географското си местоположение.

  „Шенген, еврозоната и ОИСР са топ приоритети за българския бизнес. Те ще ускорят икономическия растеж и ще подобрят качеството на живот у нас“, посочи още той.

  От БТПП обаче са против такава мярка.

  „Подходът на АИКБ за обявяване на бойкот на австрийските магазини и бензиностанции тук е изключително неефективен“, това коментира Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП.

  „Ние разглеждаме всички инвеститори тук като наши съюзници. Това не е разбирането от болшинството бизнес в България“, обясни още той.

  „Благодаря на Австрия, че ни окуражават допълнително за приемането на еврото“, каза председателят на БТПП, след което уточни, че по пътя на България към Шенгенското пространство Австрийската стопанска камара официално е подкрепила цялостното включване на България в Шенген.

  Линк към публикацията в Tribune.bg


Назад