Назад

БТПП иска незабавно да бъдат избрани нови хора в регулаторите


 • БТПП иска незабавно да бъдат избрани нови хора в регулаторите
  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя предложението на граждански организации за незабавно започване на процедури за избор на органите с изтекъл мандат, за да се преодолее институционалната криза, съобщи Палатата в последния брой на бюлетина си "Инфобизнес".

  На сайта на Института за пазарна икономика (ИПИ) е публикувано Обръщение на неправителствени организации към народните представители във връзка с предстоящите процедури за избор на органите с изтекъл мандат.

  Като неправителствена организация Палатата също настоява тези процедури да се придържат стриктно към принципите на публичност, прозрачност, обективност, равнопоставеност и предвидимост на избора. И по-конкретно да се въведе изискването номинираните кандидати да представят писмена и публична концепция за управление на органа. Да се осигури автентична конкуренция, както и възможност професионални и бизнес организации да номинират пряко кандидати.

  Представените в обръщението мерки ще позволят сегашният състав на парламента да не катастрофира в задкулисно договаряне и да продължи реформаторската си политика. Ние вярваме, че народните представители ще отговорят на очакванията на обществото за ефективна институционална инфраструктура, посочват от Палатата.

  БТПП подкрепя предложението на ИПИ за организиране на процедурите за избор в разумен срок (минимум 3 месеца от номинацията до избора), за да се даде достатъчно време на професионални общности, медии и гражданско общество да се запознаят с предложените номинации и техните концепции.

  Традиционното партньорство на БТПП и ИПИ почива на общо виждане по ключови въпроси на българската икономика, а почетният председател на института – Красен Станчев, е член на Управителния съвет на палатата, напомнят от БТПП.

  Линк към публикацията в 24 часа

   


Назад