Назад

Бизнесът: Заплати 70 на 30% за чиновниците са ОК


 • Бизнесът подкрепи плаващи заплати на чиновниците


   
  "Настояваме!" Така лаконично отговори представител на работодателите в Тристранния съвет на въпрос дали приема предложението за гъвкаво възнаграждение на държавната администрация - 70% твърда заплата и до 30% допълнително възнаграждение.
  "Това е в пазарната икономика. Не може само с наказания и преследване на държавната администрация", коментира днес след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Цветан Симеонов, председател на БТПП.  "След като мине по етапния ред, за да може анализаторите да се произнесат, ще мога да ви отговоря 30% и 70% много ли е, или малко", добави Симеонов, цитиран от "Фокус". 
  Ние настояхме да има и ясни стимули за по-добре свършена работа, за онези отдели, които се ограничават в бройката, а увеличават броя на обслужените или качеството на обслужване. 
  Така Симеонов коментира темата за заплатите на държавните служители, поставена през април 2010 г. от вицепремиера Симеон Дянков и която днес Тристранният съвет започна да обсъжда. 
  Синдикатите са против идеята.
  Тристранният съвет е обсъдил и темата за работата без трудов договор. Цветан Симеонов обяви, че КТ "Подкрепа" е предложила „за работниците, които не настояват да са на трудов договор, да бъде удържана определена сума за определени месеци от социалното осигуряване и тази сума да бъде внесена в НОИ". 
  "Това е доста разумно предложение. Защото един човек, когато нарушава закона, трябва да бъде санкциониран, и е хубаво, когато санкцията отива по предназначение. Той като се крие, че няма трудов договор, избягва тези плащания", коментира Симеонов.
  „Получихме съгласието на министър Дянков, че той ще наблюдава лично движението на законопроекта за криминализиране на умишленото укриване на неплащането на вноски от работодатели. При такова условие се съгласихме на работниците, които работят без трудови правоотношения, да бъдат налагани глоби в размер на осигурителните вноски, които биха били между 3 или 5 минимални работни заплати, добави президентът на КНСБ Пламен Димитров. 
  КНСБ предлага при първо нарушение на работника да се удържат 10% от минималната работна заплата, а при второ – 30%.
  На заседанието е станало ясно, че засега няма да се променя възрастта за пенсиониране и че ще бъдат намерени пари за увеличение на майчинските от 240 на 270 лева. 

  Линк

 • Бизнесът: Заплати 70 на 30% за чиновниците са ОК


   

  Настояваме! Така лаконично отговори представител на работодателите в Тристранния съвет на въпрос дали приема предложението за гъвкаво възнаграждение на държавната администрация - 70% твърда заплата и до 30% допълнително възнаграждение.
  Това е в пазарната икономика. Не може само с наказания и преследване на държавната администрация, коментира днес след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Цветан Симеонов, председател на БТПП. След като мине по етапния ред, за да може анализаторите да се произнесат, ще мога да ви отговоря 30% и 70% много ли е, или малко, добави Симеонов.
  Ние настояхме да има и ясни стимули за по-добре свършена работа, за онези отдели, които се ограничават в бройката, а увеличават броя на обслужените или качеството на обслужване.
  Така Симеонов коментира темата за заплатите на държавните служители, поставена през април 2010 г. от вицепремиера Симеон Дянков, която днес Тристранният съвет започна да обсъжда.
  Синдикатите са против идеята.
  БТПП е против административното увеличение на минималните осигурителни прагове, защото там основен критерий трябва да бъде производителността на труда, заяви Симеонов.
  Позицията на БСК е, че не трябва да се вдига минималната работна заплата, без да се вдигат пенсиите. Когато се увеличава минималната работна заплата, се нанася много тежък удар на пазара на труда, отбеляза Данев и добави, че по този начин е много вероятно да се закрие по-голямата част от едва издържащия малък и среден бизнес, коментира преди началото на заседанието на тристранката, друг представител на работодателите - председателят на БСК Божидар Данев.
  Стига да има средства, трябва да се започне вдигането на най-ниските пенсии на хората, които в момента са икономически затруднени, каза още шефът на БТПП Цветан Симеонов.
  Данев обаче смята, че ако има увеличение на пенсиите, то трябва да е за всички пенсии, а не само за минималните. По думите му, ако се вдигнат най-ниските пенсии, се наказват тези, които са с най-голям принос към солидарния стълб - тези, които са били най-коректни към бюджета на НОИ.
  Симеонов отбеляза, че няма нищо против вдигането на пенсионната възраст на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Според БТПП вдигането на пенсионната възраст се случва по цял свят и не е изключение само за България.
  Пред в. Труд вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че е по-добре повишаването на възрастта за пенсия да започне още от догодина.
  Тристранният съвет е обсъдил и темата за работата без трудов договор. Цветан Симеонов обяви, че КТ Подкрепа е предложила за работниците, които не настояват да са на трудов договор, да бъде удържана определена сума за определени месеци от социалното осигуряване и тази сума да бъде внесена в НОИ.
  Това е доста разумно предложение. Защото един човек, когато нарушава закона, трябва да бъде санкциониран, и е хубаво, когато санкцията отива по предназначение. Той като се крие, че няма трудов договор, избягва тези плащания, коментира Симеонов.

  Линк

Назад