Назад

Не трябва да се затваряме в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов


 • Не трябва да се затваряме в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов

  Ние считаме за важно от работодателска гледна точка да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика, както в по-далечна перспектива, защото има и други предизвикателства. Това заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Сименов, който взе участие на провелата се днес среща на премиера Николай Денков с представители на работодателски организации.
  „Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи. Ще спомена някои от тях – че решенията на Народното събрание трябва да се изпълняват, че трябва да се положат усилия за интензифициране на диалога, както и за много повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете“, посочи Симеонов.
  По думите му бавно вървят промените в нашето законодателство, които да улеснят вноса на работна сила. „Все още са доста тежки. При наличието на 12 000 директно засегнати работници от предстоящи промени, редно е да се предвиди за работодатели, които още от сега наемат работници от тези сектор, някакви допълнителни стимули. Известно е на всички, че там заплатите са доста високи. Невинаги интензивността на труда съответства на тези високи заплати, но важно е преходът от сега да започне и да се стимулира наемането на работници и служители. Преквалификацията в професии, които имат бъдеще, също е много важна. В преговорите участваха от Соларната академия, като по техни изчисления около 2000 души е нуждата от специалисти в соларната енергия. Има възможности за обучение, даже и за работа в чужбина. Вероятно ще имат по-високи заплати отколкото в ТЕЦ-овете в момента“, отбеляза той. 
  Министър-председателят се срещна с представители на организациите Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.
  По време на срещата са били обсъдени още основните мерки, предвидени в Териториалните планове за справедлив преход, и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора. 
  Вчера премиерът Николай Денков участва в среща в сградата на Народното събрание с протестиращите енергетици и миньори. След преговорите той обяви, че е подписано споразумение.


  Линк

Назад