Назад

Продължава битката кой да преговаря с кабинета


 • Работодатели искат увеличаване на пенсиите


   
  Веселка Венкова 
  8. Ноември 2011, брой 255 
  Не само най-ниските пенсии трябва да се вдигнат, защото, когато вдигаме тях, наказваме онези, които са с най-голям принос към солидарния стълб, които са били най-коректни към бюджета на НОИ. Ако се вдигат пенсиите, трябва да се вдигнат на всички пенсионери, категоричен бе председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера. Той обясни, че, когато пенсиите се вдигат, се стимулира потреблението и не се стига до смущения в пазара на труда като при административното вдигане на минималната заплата.
   Стига да има средства, трябва да се започне вдигането на най-ниските пенсии на хората, които в момента са икономически затруднени, солидаризира се частично с Данев и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. От БТПП са против административното увеличение на минималните осигурителни прагове, защото смятат, че основен критерий трябва да бъде производителността на труда.
   "Докато обсъждаме критериите за представителност на синдикатите и работодателите, ни се предложи проект, част от поръчковото законодателство. В него някои от структурите, вместо да се съобразят с изискванията на Международната организация на работодателите, търсят по административен начин да бъдат легитимирани", възмути се Цветан Симеонов. В сегашните промени се визирала работодателска организация, само дето името й не било записано. По наши сведения "авторът" на тази разпоредба е КРИБ - член на Международната търговска камара, а тази организация не е чисто работодателска", поясни Симеонов.
   По критериите за представителност се лансираха различни хипотези, но окончателните предложения ще внесем утре отделно от работодателите, посочи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Консенсус на заседанието на Тристранката бил постигнат по една четвърт от икономическите дейности, посочи той. В края на заседанието Дянков обяснил вижданията си по реформите в спешната помощ и държавния резерв. От казаното се разбрало, че пак не бил разбран правилно. Фининсовият министър се клел пред НСТС, че за вдигането на пенсионната възраст от 2012 г. също не бил споменавал.
   Дянков уверил партньорите, че ще наблюдава лично движението на "законопроекта за криминализиране на умишленото укриване на неплащането на вноски от работодатели", който бил вече в Комисията по труда в НС. "При такова условие се съгласихме на работниците, които работят без трудови правоотношения, да бъдат налагани глоби в размер на осигурителните вноски, които биха били платени между 3 или 5 минимални заплати", посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
   "КНСБ продължава да отстоява предложението си за 10-процентно увеличение на всички пенсии от 1 юли 2012 г. То ще струва 347 млн. лв., които да бъдат осигурени за сметка на повечето приходи, които сме видели", посочи президентът на синдиката.

 • Продължава битката кой да преговаря с кабинета


   

  Работодателските и синдикалните организации продължават да не могат да се разберат за критериите, по които да бъдат преброени, за да получат правото да бъдат национално представителни и да участват в социалния диалог. И вчера след над тричасово заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество отложи окончателното приемане на промените в Кодекса на труда основно заради спорове около предложените в законопроекта критерии. Толкова продължи и заседанието в петък, след което окончателното решение уж беше отложено за понеделник. Новите предложения се чакат до днес на обяд и ще бъдат обсъдени в комисии към тристранката.
  Социалните партньори засега са се обединили около идеята изискването да е за точен брой, а не за дял от наетите на трудов договор. За синдикатите се обсъжда вариантът със 100 000 членове. Сега изискването е поне 50 000. Най-вероятно обаче ще се договорят за компромисното 75 000. При работодателите предложението е за 250 000. Остава засега и критерият национално представителни работодателски и синдикални организации да бъдат и тези, които имат структури в поне 1/4 от икономическите дейности, както и местни структури в поне 1/4 от общините.
  Предложението от диалога да бъдат изключени организации, които извършват дейности, възложени само на тях със закон, автоматично изключва БТТП. "Това е поръчково законодателство. Някои организации, вместо да се съобразят с изискванията на Международната организация на работодателите, търсят по административен начин възможност да бъдат легитимирани", реагира председателят на палатата Цветан Симеонов, който визира КРИБ. Предложението обаче е подкрепено и от други работодателски организации.

  Линк

Назад