Назад

Българската индустрия е на второ място по растеж в ЕС, каза заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова


 • Българската индустрия е на второ място по растеж в ЕС, каза заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова


   

  Българската индустрия е на второ място по растеж в ЕС. Това каза заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова по темата "Развитие на българската икономика в период на предизвикателства" на състоялата се днес среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Събитието се състоя в палатата по случай поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от Испания от 1 юли 2023 година.

  Европейската икономика, включително и българската, срещнаха трудности след началото на войната в Украйна, но външната ни търговия нарасна с 37 процента, като наши основни търговски партньори са европейските държави, обясни още Щонова. Тя обаче отчете, че България има положителен баланс от 7,7 милиона евро. Според зам.-министъра очакванията са до края на текущата година в страната ни да бъдат  инвестирани 1,8 милиарда евро. 

  "България става все по-атрактивна за чуждестранните инвеститори и се надяваме да продължаваме да предизвикваме интерес, като предвиждаме да изградим индустриални зони, за да предоставим по-добри условия за нашите партньори", каза още Ирина Щонова. По нейни думи приоритет на на министерството на икономиката е да разшири търговията с външни пазари и ведомството ще подкрепи стратегическите приоритети на испанското председателството на Съвета на Европейския съюз, което започва от 1 юли 2023 година.

   


  Линк

Назад