Назад

За пет години с 400% е нараснал стокообменът ни с Нигерия


 • За пет години с 400% е нараснал стокообменът ни с Нигерия


  БТПП проведе Българо-нигерийски бизнес форум

  „Делата на българските фирми в Нигерия от преди десетилетия не са забравени и потенциалът за развитие на двустранните икономически отношения е огромен.“ 

  Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при откриването на Българо-нигерийски бизнес форум, провел се днес, на 25 април, в София.

  В събитието участва министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и нигерийският му колега – министърът на индустрията, търговията и инвестициите Мариам Катагум. Тя е на посещение в България заедно с правителствена и бизнес делегация.

  По време на форума стана ясно, че стокообменът между България и Нигерия е нараснал с 400% през последните пет години. 

  Министър Стоянов заяви, че през последните години двустранните търговски отношения се развиват с добри темпове и четирикратен ръст на стокообмена, но абсолютните стойности са все още незадоволителни. Той подчерта, че са нужни активни действия за изграждане на трайни и дългосрочни отношения между бизнеса, актуализиране на договорно-правната база, както и по-ефективен обмен на икономическа и търговска информация между България и Нигерия. 

  „България може да осигури пряка връзка със страните от целия регион и от Близкия Изток, както и да бъде врата за нигерийските компании към единния европейски пазар“, допълни министър Стоянов.

  Министър Катагум посочи, че двете държави трябва да работят активно за подновяването на споразуменията на правителствено ниво, защото те поставят рамката и добрата основа за развитието на двустранните отношения. 

  Нигерийският министър заяви и че страната полага големи усилия да стъпи на европейския пазар, да привлича инвеститори, които искат да развиват производство в африканската държава.

  Председателят на Лагоската търговско-промишлена палата Майкъл Олауале – Кул потвърди желанието и готовността на най-старата бизнес организация (135 г.) и една от най-активните в Западна Африка да подпомага връзките между компаниите от двете страни. Сътрудничеството на ниво търговски палати датира от 1981 г. със сключването на споразумение между БТПП и Асоциацията на нигерийските камари на търговията, промишлеността, мините и земеделието.

  Бизнес форумът бе организиран от Българската търговско-промишлена палата и Лагоската търговско-промишлена палата (ЛТПП), с активното сътрудничество на посолствата на двете страни. Участие в него взеха над 40 български и нигерийски компании. В присъствието на двамата министри беше подписан Меморандум за сътрудничество между БТПП и ЛТПП, с който двете палати изразяват своята воля и ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството.

  Като основни сектори от взаимен интерес за двете страни се очертаха сферите на селското стопанство, минералните ресурси, фармацията, информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Бяха обсъдени потенциалните области на партньорство, както и конкретните стъпки за активизиране на отношенията. Проведени бяха много срещи на ниво компании.

  Нигерийската делегацията е от няколко дни в България. В рамките на посещението си тя посети Пловдив и проведе срещи с ръководството на Аграрния университет и Университета по хранителни технологии с цел координиране на програми за обмен на студенти. Вчера, на 24 април, Мариам Катагум се срещна и с президента Румен Радев. Предстои посещение в индустриален парк “Божурище” и срещи с още представители на академичната общност в София.


  Линк

Назад