Назад

Oбсъждат двойното увеличение на командировъчните


 • Oбсъждат двойното увеличение на командировъчните
  Повече командировъчни могат да се отпуснат и ако това е записано в колективен трудов договор

  Синдикатите и бизнесът обсъждат двойното увеличение на командировъчните у нас. Новината, че се обмисля промяна, дойде след като в bTV Новините ви разказахме, че сумите не са актуализирани от 2008 година.

  Предложението е полагаемите дневни да са 20 лева, ако служителят се върне обратно в същия ден, и 40 лева, ако остане да нощува.

  Друго предложение дава възможност, по преценка на работодателя или при договорка в колективния трудов договор дневите пари да са в размер до 200 на сто от минималния уговорен - или 120 лева.

  Тази точка доведе до разногласия.

  Стела Костова, която е директор на дирекция в Община Мездра, често пътува по работа. При еднодневна командировка ѝ се полагат десет лева.

  "Сами си направете сметка за какво могат да стигнат тези десет лева дневни пари, в никакъв случай за някакъв по-сериозен обяд, по-скоро закуска от крак и кафе. Понякога ми се случва да си нося от вкъщи храна", казва тя.

  Сумата трябва да се увеличи двойно, т.е. 40 лева, ако командировката е с нощувка - казват работодатели и синдикати.

  "Тези 40 лева покриват натрупаната инфлация за периода 2008 – 2022", посочва Виолета Иванова от КНСБ.

  "Страните са единодушни, че са необходими тези промени, както и на възможността да бъдат увеличавани командировъчните до 200 процента от минимума", коментира Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара.

  Освен по преценка на работодателя, повече командировъчни могат да се отпуснат и ако това е записано в колективен трудов договор.

  "Колективният трудов договор е важен инструмент, с който работодателите могат да се провокират да не оставят командировъчните в най-ниския размер. Българската търговска промишлена палата забавя процеса по финализиране на наредбата", казват от КНСБ.

  От Българската търговско-промишлена палата, която е единствената организация против, отговарят, че подобна клауза би могла да затрудни бизнеса.

  "Колективният трудов договор не е място за определяне на командировъчните. Ръководителите на предприятията и колективните органи са тези, които носят отговорност за нормалното функциониране. Те ще бъдат по-внимателни при определяне на размера на командировъчните", посочва Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

  Дали страните ще постигнат съгласие, се очаква да стане ясно до края на седмицата.

  А окончателното приемане на промените зависи от Министерския съвет.


  Линк

Назад