Назад

БТПП продължава участието си в програмата "Еразъм за млади предприемачи"


 • БТПП продължава участието си в програмата "Еразъм за млади предприемачи"


   

  Представители на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) участваха в 30-та среща на европейската програма "Еразъм за млади предприемачи", която се състоя тази седмица в Испания, Сантяго ди Компостела, съобщиха от Палатата на интернет страницата си.

  В годината, когато Единният европейски пазар отбелязва 30-та си годишнина, Общността преживява здравна и енергийна криза, война и преход към зелена икономика. Всички тези аспекти бяха разгледани по време на двудневните дискусии между повече от 150 участници в срещата. Женското предприемачество също бе във фокуса на събитието във връзка с Международния ден на жената. Предизвикателствата и възможностите пред дамите в бизнеса бяха подробно обсъдени.

  Програмата "Еразъм за млади предприемачи" съществува от 2009 г. и е инструмент за разширяване на европейския бизнес. Тя е предназначена както за млади предприемачи - без или с малък опит, така и за опитни собственици на компании - с предприемачески опит над 3 години, които играят ролята на ментори. В началото на 2023 г. е направен 11 000-ият обмен по тази програма. До сега две трети от участниците в нея са мъже. Най-много млади предприемачи от Испания, Италия и Украйна са участвали в нея. По отношение на международната програма "Еразъм за млади предприемачи глобал" най-желаната дестинация е САЩ, след които - Сингапур. Програмата дава възможност на предприемачи от различни страни да установят контакт, да работят до 6 месеца заедно в страната на опитния предприемач.

  Българската търговско-промишлена палата е част от "Еразъм за млади предприемачи" от три години. Досега са извършени 12 обмена и предстоят още 35 за следващите 4 години. Престоят на младия предприемач в чужбина се финансира от програмата, а опитният предприемач има много ползи от работата с колега от друга страна – контакти, знания за чужд пазар, специфични умения и др.

  /СЛС/

   


  Линк

Назад