Назад

Работодателите към Радев: Страната ни е готова за еврозоната, икономиката се развива добре


 • Работодателите към Радев: Страната ни е готова за еврозоната, икономиката се развива добре


  © Фокус

   

  Относно еврозоната - нямам съмнения, че страната ни има готовност и сме сигурни, че ако има голяма инфлация, тя няма да бъде основна причина, защото в никоя от страните не е превишила 1,5 - 2 процента. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов на срещата с президента Румен Радев, предаде репортер на “Фокус".

  "Малко сме разочаровани от ранната информация от МФ, че няма да успее да се присъединим от 1 януари към Шенген. Постоянно ни се натяква, че върховенството на правото в България не е на необходимото ниво и че корупцията не се води сериозно и задълбочено. Още от няколко години единственото на високо равнище по дело на министър не е за корупция а за безстопанственост", изтъкна той.

  “Диалогът, който имаме със служебния кабинет е много добър. Резултатите са на лице - българската икономика се развива добре, при инфлация под 17%, ръстът на заплатите е 18% и е най-висок в ЕС. Няма безработица. За това спомогна структурата на българската икономика и конкурентните цени на електроенергията", каза Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.  

  Той подчерта, че несигурността е глобална.

  "Затова бяха предприети мерки за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока. Тези мерки, обаче са само за първите три месеца на годината. За второто тримесечие имаме несигурност за бизнеса", добави председателят на АИКБ.
   

   
   
   
   
   
   

  Линк

Назад