Назад

БТПП завърши европейски проект в подкрепа на жени мигранти


 • БТПП завърши европейски проект в подкрепа на жени мигранти


  В края на миналата седмица, в Брюксел, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе завършващото събитие на проект RIDE. Проектът е инициатива, подкрепена от Европейската комисия, за укрепване капацитета на жените мигранти и бежанци да навлязат на цифровия пазар на труда чрез интегрирани подходи в шест европейски държави – България, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Чехия.

  В рамките на инициативата RIDE партньорите по проекта предоставиха обучение на над 100 жени мигранти в различни европейски страни през 2021 г. и 2022 година. Те създадоха интерактивна онлайн карта с повече от 100 препратки към възможностите за обучение на дигитални умения за жени мигранти и бежанци. Като водеща дейност през 2022 г. във всяка страна беше организирана трудова борса за мигранти. Над 40 работодатели и над 200 жени мигранти взеха участие в трудовите борси в различни страни.

  Организаторите на конференцията изразиха увереност, че подобни инициативи могат да ускорят участието на жените в дигиталните и технологичните сектори, да подобрят благосъстоянието и квалификацията на жените мигранти и бежанци. 

  В откриването участваха Анна Собцак, която е представител на Европейската комисия и на Генералната дирекция “Миграция” и Мариам Харутунян, мигрант – предприемач в Белгия. В панелната дискусия се включиха Тим Ван Ри от Генерална дирекция “Заетост”, социални дейности и включване, Урсула Хоених от Генерална дирекция “Миграция”, Чарлз Данрутер от Университета в Лиидс и Лина Константинопулу от “Европалати”.

  Лекторите на заключителното събитие, включително партньорите по проекта, споделиха научените уроци и дискутираха начини за укрепване капацитета на жените мигранти в цифровата икономика като критичен принос за тяхното социално включване и икономическата полза на приемащата страна. И бежанки споделиха какви са възможностите им за интеграция на пазара на труда, за обучение и за придобиване на умения. Сара и Алауиа Алкаф от Йемен, например, разказаха за курса по графичен дизайн, който са посещавали и който е бил организиран от Българската търговско-промишлена палата.


  Линк

Назад