Назад

80% от висшистите не започват по специалността


 • 80% от висшистите не започват по специалността


  80% от висшистите у нас не работят по специалността си. Това сочат данни от изследване на сдружението ,,Общество за лоялност”, което работи съвместно с просветното министерство, Алма матер и Българската търговско-промишлена палата. Сдружението обединява 18 водещи компании, които ще помагат на вузовете в обучението на студентите. В следващите месеци фирмите

  ТРЪГВАТ НА ЛОВ ЗА СТАЖАНТИ

  в 8 наши вуза, сред които са Софийският университет, УНСС, Техническият университет, НБУ и др.

  ,,Програмите в българските университети не са ориентирани към търсенето на бизнеса”, коментира Красимир Райков, представител на ,,Общество за лоялност”. Затова родните предприемачи ще помагат на университетите в практическата подготовка на курсистите, така че те да са по-конкурентоспособни на пазара на труда. Родният бизнес ще осигурява и стажове за студентите, а най-изявените от тях ще бъдат назначени на работа.

  Мениджърите у нас предпочитат да назначават кадри от български вузове, а не от чужди. Това показват резултатите от изследването на агенция ,,Маркет Линкс”, проведено сред 1000 мениджъри у нас. Едва 9,2% от участниците са предпочели да назначат на работа възпитаници на чужди университети.

  Най-желаните работници са завършилите Алма матер. 46,2% от запитаните са отговорили, че

  ПРЕДПОЧИТАТ ДА НАЕМАТ СЛУЖИТЕЛИ С ТАПИЯ ЗА ВИСШЕ ОТ СУ

  44,5% от анкетираните посочват УНСС, което го нарежда на второ място в класацията. В челната тройка е и Техническият университет с 28,6%.

  15,1% от бизнесмените се застъпват за Американския университет, а 12,6 на сто посочват НБУ. Шестото място е отредено за Икономическия университет във Варна с 9,2% застъпили се. Седма е Стопанската академия в Свищов с 6,7%, следвана от Университета по архитектура, строителство и геодезия.


  Линк

Назад