Назад

БТПП насърчава българските винопроизводители


 • БТПП насърчава българските винопроизводители


  Българската търговско-промишлена палата пое ангажимент да препоръча на Министерството на земеделието да окаже финансово съдействие при организиране на пролетното издание на ProWein през 2023 г., защото разходите за изложителите са много високи и малките и средни изби са силно затруднени да участват без финансово съдействие от страна на държавата ни, каквато е практиката при повечето други производители на вино в Европа, съобщиха от Палатата. Председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази своята увереност, че участието на български изби на изложението би било успех за родната индустрия.

  Цветан Симеонов се срещна с Биляна Маринова, управител на Винарска изба "Бургозоне". По време на срещата е била представена историята на създаването на семейната бутикова винарна от Северозападна България. Представено е било и най-голямото изложение за вино в света – ProWein, което  се провежда в Дюселдорф всяка пролет. В изложението участват търговци и вносители от над 50 държави, както и много световни и авторитетни медии. За българската винена индустрия това изложение е отлична възможност да представи пред света уникалните български вина и национална идентичност.  .

  Винарска изба "Бургозоне" е разположена до гр. Оряхово, на брега на река Дунав, с изглед към остров Есперанто. Винарната получава името си от римската крепост Бургозоне, изградена на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum). През вековете регионът се слави като един от главните винарски райони на България. Избата е три пъти носител на приз "Златна изба на България". Винарната представя един нов, модерен и елегантен стил на българските вина, които са произведени от ръчно набрано грозде, от собствените лозя край река Дунав, нареждат се сред "Най-добрите български вина" в най-авторитетните национални класации и се изнасят в повече от 25 страни на 4 континента. 

  В резултат на "канопи мениджмънт" и зелена резитба, които рефлектират в интензивни ръчни операции в лозето, добивите са лимитирани и гроздето е от най-високо качество. Винарната е отличена с над 100 медала от най-престижните световни винени конкурси. Бургозоне е единствената българска изба, попаднала тази година в престижната американска класация на Wine Enthusiast Top100 Best Buys in USА за 2022 г. с Пино Ноар.

  С оглед на конкурентоспособността на вината на изба "Бургозоне", Цветан Симеонов препоръча дейността на винарната да бъде популяризирана и чрез информационните канали на БТПП.


  Линк

Назад