Назад

БТПП препоръчва мерки за бизнеса в защита от постковид синдрома


 • БТПП препоръчва мерки за бизнеса в защита от постковид синдрома


   

  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) препоръчва мерки за бизнеса в защита от постковид синдрома, съобщиха от организацията. Според председателя на Палатата Цветан Симеонов, много хора и в частност представители на бизнеса, биха се заинтересували от практически стъпки за въвеждането на систематично наблюдение на индивидуалния здравен статус. За да се избегне този постковид синдром, е важно да се прави профилактика в рамките на 3 месеца след боледуването.

  Препоръчително е във всяка организация да има пулсоксиметър – уред за измерване на сатурацията, който струва между 50 и 150 лв, който да е на разположение на служителите. Нормалната сатурация е над 94-95 на сто кислород. Важно е всеки човек да знае базовата си сатурация, за да има представа как тя се движи по време на боледуване на КОВИД-19.

  Целта е навреме да се регистрират отклонения, за които никой не подозира и които биха могли да доведат до животозастрашаващи ситуации.

  Темата със защитата от постковид синдрома е била обсъдена на среща на председателя на БТПП Цветан Симеонов с представители на Сдружение "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма". Това е българска неправителствена гражданска инициатива, създадена през юли 2020 г. Сдружението е пълноправен член на Националната пациентска организация. Председателят на Сдружението д-р Павлина Михайлова и координаторът на Обществения съвет към сдружението Борис Дишев, споделиха колко е важна профилактиката на това ново заболяване, което може да засегне до 80 на сто от хората, които са преболедували или са се ваксинирали срещу КОВИД-19. В подкрепа на искането за повече финансови средства за диагностика и лечение на КОВИД-19 вече се произнесоха наши пулмолози, кардиолози, нефролози, невролози и др.

  Бумът на смъртността от КОВИД-19 по всяка вероятност мина, е било посочено на срещата. Но се очаква рязък скок на различни болести като диабет, автоимунни, ракови, инсулти, инфаркти. Причината е постковид синдромът, който е не по-малко коварен и опасен от самия КОВИД-19. Сдружението е изготвило протокол за лечение на КОВИД-19 и постковид синдром и вече година и половина консултира хора от цялата страна.

  Председателят на Палатата оцени важността на извършваната от Сдружението дейност и предложи включването на негови експерти и консултанти в ежегодното обучение по здравословни и безопасни условия на труд в системата на организацията.

   


  Линк

Назад