Назад

Износът от България за Сърбия се е увеличил с 50 процента


 • Износът от България за Сърбия се е увеличил с 50 процента


  Петко Дойков, извънредният ни пълномощен посланик в Сърбия, посети Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и разговаря с председателя й Цветан Симеонов. По време на разговора обсъдиха развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни и намирането на начини как да се повиши двустранният стокообмен.

  В тази връзка бе договорено два екипа - единият от посолството ни в Сърбия, другият - от Палатата, да подготвят и организират посещение на българска бизнес делегация в Сърбия през ноември. Бизнесмените ни ще посетят района на Босилеград и Ниш. Предвижда се те да могат да участват в двустранен бизнес форум. От Търговско-промишлената палата допълнително ще информират заинтересованите  български компании и организации за точния период на пътуване и условията за участие.

  По информация на Министерство на икономиката и индустрията при сравнение на данните за релевантни периоди на 2021 и 2020 година се отчита ръст на стокообмена с 35.9%, увеличение на износа с 50%, ръст на вноса от 24.5 процента.

  В същото време търговското салдо е отрицателно за България и възлиза на 22.4 млн. евро.

  Към момента, търговските отношения между България и Сърбия са регулирани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Република Сърбия, подписано през 2013 година.

  Българските предприемачи, които имат интереси в Сърбия, могат предварително да се запишат към дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” на имейл – irelations@bcci.bg


  Линк

Назад