Назад

Международна конференция - SIM EXPO


 • Международна конференция - SIM EXPO
  В момента обществото силно се вълнува от политическите страсти, но икономиката движи страната ни напред, затова благодаря, че проявявате интерес днес да сте тук и да си говорим за нейните възможности, приветства министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов гостите на Международната конференция "Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП - Sofia International Money Expo" (SIM EXPO 2022), която започна днес в столичния хотел "Милениум".

  По думите на Стоянов инструментите в подкрепа на стартъпи и иновации стават все повече. "Моят призив в тази насока е първо да се използват работещи механизми, като националния инвестиционен фонд, който от много години доказва високо качество на работа", коментира той. 

  Икономическият министър сподели, че миналата седмица е имал възможността да представи българския сектор за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на най-голямото бизнес събитие в Германия и според него наистина имаме с какво да се похвалим. "Цялата екосистема у нас се развива много добре и истината е, че много инвеститори ни избират заради това. Същевременно обаче изостава тази част от нещата, свързана с интернационализацията на българските компании, все още с инвестициите в технологии, в машини. Това е сфера, на чието развитие смятам, че е наистина важно да обърнем внимание", допълни Стоянов.

  Той заяви, че е привърженик на пазарните механизми – да се даде възможност на компаниите да печелят повече и да инвестират собствените си пари в иновации и развитие. "За мен това би бил много устойчив модел. Разбира се, за държава като България, която е по-малка като пазар и размери, основен фактор компаниите да печелят повече, би била тяхната интернационализация", смята министърът.

  По думите му има сериозен интерес към България за чужди инвестиции, който при това се увеличава. Стоянов определи България като остров на стабилност към момента, що се отнася до наличието на енергия у нас.

  Министърът припомни колко са важни за икономиката ни малките и средните предприятия (МСП) – ако в Европа те отговарят средно за 60 процента от заетостта, в България процентът е 75.

  Организатори на конференцията са Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) съвместно с Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Съветът по инвестиции към БТПП. В рамките на два дни, днес и утре, участниците в събитието ще се запознаят с конкретни възможности за финансиране и инвестиране от редица институции, а форумът за трета поредна година ще предостави поле за нетуъркинг, по време на което представителите на МСП могат да срещнат нови потенциални бизнес партньори.

   


  Линк

Назад