Назад

Цветан Симеонов: Процесът по икономическото ни възстановяване започна, но бавно


 • Председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред румънски енергийни експерти: Процесът по икономическото ни възстановяване започна, но бавно


  Процесът по възстановяване на икономиката на България започна, но все още се движи с бавни темпове. Все още пазарът на енергия и суровини, съчетан с прекъсването на веригите за доставки и сложните транспортни връзки на страната, са пречка за възстановяването.

  Това обяви председателят на Управителния съвет на Българската тъгровско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на третата поредна конференция RegionalApproach 2022 в София. Събитието е организирано от румънското издание Energynomics и бе посветено на енергийната индустрия в Румъния.

  Kонференцията бе отлична възможност за взаимодействие между бизнес лидери в енергийния сектор от Румъния и България. Тя бе открита и модерирана от главния редактор на Energynomics Габриел Авакаритей, а приветствени думи отправи Аурелиа Домницеану, съветник в Посолството на Румъния в България.

  По време на конференцията Симеонов обърна внимание, че по данни на Европейската комисия от 2020 година България е силно зависима от доставките на газ от Русия, като използва 77% от природния газ от тази дестинация. Симеонов бе категоричен, че е необходимо правителството да осигури компенсации за цената на природния газ както за бизнеса, така и за потребителите.

  Събитието продължи със специализирани презентации на утвърдени експерти в енергийния сектор, които представиха нови технологии за пестене на енергия и технологии на производство. Участваха представители на Веолия България, Тракия Икономическа зона, Kawasaki Gas Turbine Europe, АББ Румъния, НЕК България, Институт за енергиен мениджмънт и Signify.

  Сред темите на конференцията Regional Approach Sofia 2022 бяха и енергийната сигурност, проекти за възобновяема енергия, когенерация, автоматизация и IoT – индустрия 4.0, оползотворяване на отпадъци, биогаз и стратегически партньорства.

  Борислава Кирилова


  Линк

Назад