Назад

Всяка фирма - само в една организация


 • Всяка фирма - само в една организация


   
  Всяка фирма занапред ще има право да членува само в една работодателска организация, а всяка браншова структура - само в 1 национална. Това е единственото сигурно засега нововъведение в регламента за нова представителност на работодателски и синдикални организации, стана ясно вчера след заседанието на Националния тристранен съвет. Това бе предложение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и се подкрепя и от синдикатите, и от държавата.
  Спорове вчера предизвиква последното предложение на държавата представителни да са организациите, които имат членска маса 10% от осигурените, наети по трудов договор. Това значи 227 хил. души.
  "За нас това не е проблем, при последното преброяване членската ни маса бе 370 000, а сега сме близо 750 000, но не искаме да сме сами и не искаме критериите да са само за нас" - коментира Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. - Същевременно искаме силно , проверимо и ясно представителство."
  Повечето от малките организации на работодателите се притесняват, че няма да могат да преминат бариерата. Сега условието е да имат 30 000 членове.
  За синдикатите това съще е утежняване, тъй като за тях изискването е 50 хил.. Ако се съгласим, ще искаме законови гаранции на правото на синдикално сдружаване, както и възможност за събиране на членски внос по ведомост, каза Пламен Димитров, шеф на КНСБ. Дебатът ще продължи в понеделник.
  Социалните партньори се съгласиха друг критерий за участие в тристранката да е представителството в 1/4 от общините. За синдикатите това е облекчение, тъй като сега те трябва да са в 1/2 от общините, за работодателите - затягане, тъй като сега са длъжни да покриват 1/5.
  Исканият от КРИБ допълнителен критерий за 500 000 лв. членски внос вероятно няма да се въведе, но ще се мисли за друг финансов измерител. Това е важно, за да сме сигурни, че малките организации няма да стават проводници на външни интереси и да опорочават социалния диалог, каза Иванов.
  Има голяма вероятност БТПП да отпадне от тристранния съвет, казаха участници в тристранката. За това настоявала ЕК, тъй като това е организация, която изпълнява държавни функции и не била независима.

  Линк

Назад