Назад

Румънските ни аташета с награда от Търговско-промишлената палата


 • Румънските ни аташета с награда от Търговско-промишлената палата
  Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към Министерството на икономиката и индустрията ни в Румъния спечели голямата награда на Българската търговско-промишлена палата. 

  Годишната церемония по награждаването на икономическите съветници, които са дългосрочно командировани в Службите по търговско-икономическите въпроси, се състоя в Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в присъствието на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

  Втората награда отиде при търговските ни аташета в Австрия, а третата награда – в Полша. Насърчителни награди получиха представителите ни в Турция, Сърбия и Белгия.

  „В тези служби трябва да се назначават подготвени и мотивирани хора. Няма лошо някои от бившите търговски представители да се явяват отново на тези позиции или да направят кариера в дипломацията“, посочи председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в своето поздравление към участниците в церемонията.

  Министърът на икономиката Никола Стоянов благодари за поканата и оцени положително инициативата, защото всеки има нужда от добра оценка. Той поздрави Търговско-промишлената палата, че и в годините на пандемията спазват традициите. Добави, че всяка награда има субективен елемент и колкото и да са точни критериите, едва ли може да се обхване всичко. Стоянов поздрави наградените и подчерта желанието си да се разширят рамките, в които търговските ни аташета работят.

  Председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подчерта, че той и колегите му работят много добре с представителите на Службата по търговско-икономически въпроси. Той посочи, че според ежегодната анкета, която БТПП провежа сред фирмите членове, оценката за дейността на СТИВ им е много добра.

  От анкетираните компании 92% използват услугите на СТИВ за съдействие за намиране на бизнес партньори, 67% - за получаване на икономическа информация за страната, 42% - за организиране на посещение на българска делегация и 33% - за съдействие за участие в панаир или изложба.

  Симеонов подчерта, че е изключително важно в кратки срокове незаетите позиции в СТИВ да бъдат попълнени с подходящи хора. В някои от страните, където контактите са особено важни за България, трябва да бъдат разкрити нови служби или да бъдат добавени експерти. Като примери той спомена Канада, държави от Латинска Америка, Африка и някои страни в Азия.

  Част от фирмите са заявили, че през последните две години не са ползвали услугите на СТИВ заради пандемията, като 11% от компаниите са уточнили, че работят само за вътрешния пазар.

  Симеонов сподели и нуждата от добро сътрудничество между търговските съветници и посланиците в съответните страни. Той представи на вниманието на СТИВ новото издание на брошурата на БТПП "България в цифри", което съдържа ценна информация и с нея страната ни успешно може да се рекламира пред потенциалните ни бизнес партньори в чужбина.

  Борислава Кирилова


  Линк

Назад