Назад

e-Правителството – приоритет и за новоизбрания президент


 • e-Правителството – приоритет и за новоизбрания президент


   

  „Може да се направи много повече по въпроса с корупцията. Истината е, че дебатът по тази тема сред българските политици и партии липсва. Аз като президент ще работя много и вече имам готови решения в тази посока. За мен електронното правителство е ултимативният инструмент за борба с корупцията и като президент го поставям като тотален приоритет, наред със законодателната инициатива, свързана със съдебната реформа за постигане на бърза и ефективна система на правораздаване. Това означава, че хората ще спазват правилата. Електронното правителство е важно, защото гражданите няма да ходят да чукат на вратата за всяка услуга на бюрократите, като ще помогне много и при гласуването. От времето на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев са похарчени милиони, за да се купят компютри и електронни подписи. Електронното правителство не работи, защото трябва да има политическа воля, да се накара администрацията да работи по нов начин и да носи отговорност“. Това заяви в предаването "Тази сутрин" на 2 ноември новоизбраният Президент  на Република България Росен Плевнелиев. Той ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г.
  Подаването на документи и заявяването на услуги по електронен път ще спести време и ще елиминира опашките от граждани пред офисите на администрацията, категоричен е Плевнелиев. „Държавата предоставя 2200 услуги на гражданите, а българите вече са в Интернет. Представете си широколентовите магистрали на България, представете си инфраструктура, която да позволява на българите, където и да са по света, да гласуват. Ето го съзнателният избор“, допълни новоизбраният президент.
  Още като кандидат-президент на ГЕРБ Плевнелиев определи три основни насоки в бъдещата си работа: административна реформа, електронно правителство и повече прозрачност при разпределянето на бюджетните пари. Тези опорни точки той оповести на среща на 12 октомври с членове на работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

Назад