Назад

България запазва позиции по конкурентност


 • България запазва позиции по конкурентност


   Цветан Симеонов

   

   

  България запазва позиции по конкурентност

  Рекорден ръст на брутния вътрешен продукт от 68 млрд. евро

   

  понеделник, 08 Август 2022  / брой: 152

  автор:Дума

  visibility 280
   

  България запазва мястото си в Класацията за световната конкурентоспособност на Международния институт за управление на мениджмънта (IMD), където страната ни се позиционира на 53 място от 63 страни. Това се твърди в годишното издание на БТПП "БЪлгария в цифри". Според данните в него брутният вътрешен продукт на България през миналата година е достигнал рекордните 68 милиарда евро, нараствайки с 3,6% при инфлация от 3,3 на сто.

  Очакванията са инфлацията в нашата страна да достигне през 2022 г. годишни нива от над 12 на сто заради цените и доставките на енергийните суровини и забавените инвестиции. Според БТПП е съвсем естествено при текущите инфлационни равнища от близо 17% (към юни 2022г.) БВП на страната значително да се повиши. Безработицата остава на много ниски нива, въпреки че все още не може да се компенсират последствията от пандемията и да се достигнат предкризисните нива от 4,2% през 2019 г.

  След възстановените вериги на доставки страната ни постигна рекорден износ през 2021 г. в размер на 35 млрд. евро или ръст от 24 на сто. Водещите търговски партньори на България по отношение на износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция. Вносът на стоки и услуги също регистрира рекордни стойности през миналата година, като търговското салдо на страната ни отново остава негативно. България се позиционира по-лошо в "Индексa на глобализация", където пада с една позиция по-надолу до 33 място от 208 страни, отчита годишникът на Търговско-промишлената палата.

  Според председателя на БТПП сред основните задачи на служебното правителство са провеждане на нормални избори, справяне с КОВИД-пандемията, високите цени на тока и на природния газ. За българския бизнес няма значение откъде и как ще се осигури газ, въпрос на оцеляване е да се осигурят от служебното правителство, както и от следващ редовен кабинет устойчиви доставки на достатъчни количества на справедлива цена, която не поставя българските фирми в неконкурентно положение по отношение на цените на крайните им продукти, каза председателят на БТПП.

  Според Цветан Симеонов до края на годината не се очаква нивата на безработица да се повишат заради трудната компенсация на липсата на работна сила. Заради липсата на квалифицирани кадри ще продължи натискът за повишаване на заплатите, който допълнително се засилва и заради двуцифрената инфлация в България, като работодателите ще трябва да продължат с намаляването на маржа на печалбите, което пък им пречи да инвестират в модернизация на производствата. Допълнителен утежняващ фактор е непремереното решение, включително и на последното правителство, за увеличаване на заплатите в определени сектори - например в образованието, без постигане на предварително поставяне на цели, както и в нереформирани сектори, въпреки обещанията за оптимизиране на администрацията, смята председателят на БТПП

   


Назад