Назад

Работодателските организации с критични становища по актуализацията на бюджета


 • Позиция на БТПП Бизнесът е против увеличението на дълга


  Позиция на БТПП

  Бизнесът е против увеличението на дълга

  Не подкрепяме увеличаването на максималния размер на новия дълг, който може да бъде пуснат през 2022 г., с 3 млрд. лв. до 10,3 млрд. лв., гласи становище на БТПП по предложената актуализация на бюджета. Считаме, че е необходимо да се търсят възможности за съкращаване на разходи, като по този начин се намали поемането на нов държавен дълг, въпреки че с него се очаква да се погасят падежиращите през март 2023 г. еврооблигации, посочват от работодателската организация.

  “Страната ни е сред добрите примери в ЕС за ниски нива на държавен дълг като процент от брутния вътрешен продукт (на трето място сме след Естония и Люксембург) и се надяваме тази практика да продължи и за напред, затова не одобряваме увеличаването на максималния размер на държавния дълг от 35,5 млрд. лв. на 38,5 млрд. лв. Въпреки ситуацията с натрупването на отрицателни за икономиката последици от различни световни кризи, свързани с Covid-19 и войната в Украйна, увеличаването на дълга не е добра практика в дългосрочен план”, гласи официалната позиция. Според БТПП е необходимо да се търси възможност за ограничаване на дефицита чрез структурни реформи в администрацията, оптимизация на процеси чрез въвеждане на електронни услуги и по-добра събираемост на налозите. Високата инфлация води до сериозно увеличение на приходите в бюджета, което може да намали заложения дефицит от 4,1% от брутния вътрешен продукт, посочват от Палатата.

  Приходите рязко намаляха

  Настояват за 143 млн. лв. повече за градския транспорт в София

  Със 143 млн. лв. да бъде увеличeна субсидията за градския транспорт в София, настояват от КНСБ. Допълнителни субсидии трябва да бъдат отпуснати и за градския транспорт в другите населени места. Причината за това е намалението на пътниците и поскъпването на горивата.

  С настъпването на пандемията и последвалите ограничителни противоепидемични мерки, се отбелязва рязък спад в броя на пътуванията и на приходите от билети и карти. През определени месеци от пандемията спадът на пътниците е до 80%, а средния процент на намаление е 30 на сто.

  Общият спад на приходите на градския транспорт в София спрямо базовата 2019 г. е следният: за 2020 г. спад на приходите от 59,246 млн. лв.; за 2021 г. – спад на приходите от 53,533 млн. лв.; а очакваният спад на приходите за 2022 г. е над 39 млн. лв.

  Същевременно разходите за горива, включително и електроенергия, нарастват почти три пъти спрямо 2020 г


  Линк

 • Виното Bela Voda White 2021 от Северна Македония спечели Гранд Трофея на Балканския винен конкурс 2022


  Bela Voda White 2021 на избата от Северна Македония Tikves Winery бе обявено за най-доброто вино на Балканите за 2022 година. Престижното отличие бе обявено по време на традиционната церемония по награждаването, наречена „Балкански винени Оскари”, на единадесетото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF).

  Официалната част на вечерта започна с поздравителен адрес от министъра на земеделието д-р Иван Иванов, прочетен от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Георги Тодоров. На сцената във Виненото градче пред НДК излезе и Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата.  На церемонията присъства и Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

  “Не е далеч времето, когато Балканите ще заемат полагащото им се пето място в класацията на световните производители. Искам да благодаря на Галина Нифору за това, че тя е двигателят този престижен форум да се провежда за 11-и път. Виненият сектор става все по-силен и разпознаваем и нарастващият брой ценители е най-добрата илюстрация за това”, каза Симеонов.

  Най-престижното отличие в Конкурса бе връчено от директора на BIWCF и председател на Българската асоциация на износителите на вино Галина Нифору. На сцената излезе Радош Вукичевич, директор на Tikves Winery, за да вземе лично статуетката.

  “Много съм щастлива, че точно това вино спечели голямата награда на Балканския международен винен конкурс, защото още преди 12 години, когато беше създадено, това беше първото вино от Северна Македония, оценено с много точки от Робърт Паркър. И ето, че днес то е номер 1 и при нас!”, каза Нифору.

  Трофеят за „Най-добра изба на Балканите” бе присъдена за трета поредна година на турската Suvla Winery. Отличието се присъжда на избата, спечелила най-много медали в конкурсната част. Призът взе лично Селим Елиалтъ от Suvla Winery, който изрази благодарността и гордостта от отличието и факта, че екипът им е част от балканската общност, която BIWCF обединява.

  В края на церемонията директорът на BIWCF Галина Нифору обяви следващата страна домакин на конкурса. През 2022 година журито на превърналия се в институция винен форум ще оценява балканските вина в Румъния (Бистрица-Насауд, Трансилвания).

  Ето пълния списък с носителите на трофеите в различните категории:

  Трофей за най-добро сухо бяло вино – Bela Voda White 2021, Tikves winery, Северна Македония
  Трофей за най-добро сухо червено вино – N 1/2, Vinarija Ivanovic, Сърбия
  Трофей за най-добро сухо розе – ISSA Pinot Noir Rose 2021, Crama la Salina, Румъния и Zelanos Pinot Noir Rose 2021, Zelanos Winery, България
  Трофей за най-добро пенливо вино – Rose Metodo Classico, 2016, Edoardo Miroglio, България
  Трофей за най-добро оранжево вино – Orange, 2020, Vidinska Gamza, България
  Трофей за най-добро органично вино – Assyrtiko Nikolaou Bio 2021, Гърция
  Трофей за най-добро десертно вино – Monemvasia-Malvasia, 2011, Monemvasia Winery, Гърция
  Трофей за най-добро полусладко вино – Oenodos Moschato Semisweet, 2021, Evdaimon – Tselepis P.C, Гърция
  Трофей за най-добро специално вино – SWEET SUNSET, 2020, Skevofilax, Гърция
  Трофей за най-добро червено вино от местни сортове – Prokupac 2019, Vinarija Grabak, Сърбия
  Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове – Cuvee Evdemon, 2018, Estate Argyros, Santorini, Гърция
  Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове – Vinsanto Late Release, 2002, Estate Argyros, Santorini, Гърция
  Трофей за най-добър дизайн на етикет – Gorun Winery, България

  Останалите участници в оспорваната надпревара с рекорден брой мостри си разделиха двойни златни, златни, сребърни и бронзови отличия. Наградите за най-добро вино по държави – Best of Show – бяха обявени още след края на конкурса в Гърция.

  Ето и на кого бяха присъдени отличията Best of Show по страни:

  Best of Show Albania
  Juga e Bardhe 2021
  KANTINA FABA

  Best of Show Bosnia and Herzegovina
  Perle Ljubavi 2021
  VINARIJA FAZAN

  Best of Show Croatia
  Plovac Ploski 2015
  CARIC WINERY

  Best of Show Greece
  Diaporos Xinomavro 2017
  KIR YIANNI ESTATE

  Best of Show Kosovo
  Rahova Klasike Reserve 2019
  LABI WINES

  Best of Show Montenegro
  Stari Podrum Vranac 2013
  PLANTAZE WINERY

  Best of Show North Macedonia
  Luda Mara Vranec 2019
  TIKVES WINERY

  Best of Show Romania
  Crama Gabai Red Blend 2019
  CRABA GABAI

  Best of Show Serbia
  Vincic White Reserve 2012
  VINCIC WINERY

  Best of Show Slovenia
  Seven Numbers Sauvignon Blanc 2019
  PUKLAVEC FAMILY WINES

  Best of Show Turkey
  Suvla Bogazkere – Okuzgozu 2021
  SUVLA WINERY

  Best of Show Ukraine
  Odessos Merlot Limited Edition 2020
  ODESSOS WINERY

  Балканският международен винен фестивал продължава до 18 юни включително и посреща жителите и гостите на София в специално изградено Винено градче в парка пред НДК. Освен да се запознаят с някои от най-интересните изби от България и Балканите, любителите на виното ще имат възможност да дегустират и наградените вина в специална Златна шатра.

  Балканският международен винен конкурс и фестивал 2022 се осъществява с подкрепата на Столична община,  Българската търговско-промишлена палата, както и с медийното партньорство на Wines of Macedonia, All Wine Stories, Vino & Fino magazine, Sofiaadventures, Visitskopje, Vinopedia, Winepeople.ro, In your pocket, Drinks.ua, Wine Travel Awards, ivanasimjanovska.com, Autentika, Turističke priče, Moto Pfohe Rent a Car, Страница.бг, vevesti.bg, divident.eu, Sportal Media Group, Exporter.bg, Apollowine.com, Hit-bg.com, WineBG.info, списание твоят БИЗНЕС, b2b media.bg, ExpoWorld.bg, Agro TV, Стандарт, Trio.bg, White Water, АИДБ, Аз чета, Jasmin.bg, bgtourism.bg, Winetours.bg, Wineo.bg, Bulgaria Wine Тours, Bulgaria Wine Тours, Fresh Cuts of Life, WineTourMaker.com, Exotic Wine Travel, bgvipnews.eu, hotpressbg.com, bulgarianews.bg, green-news.bg, levelfamous.com, dartsnews.bg, paragraph21.com, Литературен клуб „Перото“, Екопак.


  Линк

 • Работодателските организации с критични становища по актуализацията на бюджета


  Подкрепят вдигането на горния праг на 2000 лв.

  Предложението на правителството на Кирил Петков за вдигане на пенсиите ще изкриви пенсионната система в страната. “Ролята на държавата за осигуряване на допълнителни доходи за хората с ниски пенсии, следва да е чрез използване на системата за социално подпомагане, а не за сметка на деформиране на осигурителната система”, гласи становище на БСК по предложената от правителството актуализация на бюджета, което е внесено в парламента.

  Подобни отрицателни становища изразяват и от други работодателски организации.

  С направените предложения за увеличаване на пенсиите от 1 юли и включването на “ковид” добавката в размера им се нарушава основен принцип на солидарната пенсионна система: пенсиите трябва да се определят според приноса на човека към пенсионната система.

  Добавката, с която се увеличават пенсиите с еднакъв размер, не отразява приноса на всеки човек към осигурителната система и не мотивира хората да се осигуряват на реални доходи. Защото дори да плащат по-високи осигуровки, ще получават съвсем малко повече от хората, които са с минимални осигуровки, гласи позицията на БСК. Не можем да подкрепим подхода за безконтролно, непрекъснато увеличение на размера на минималната пенсия в нарушение на принципите на социалното осигуряване, заявяват от БСК.

  Предложението за поредно увеличение на минималната пенсия от 1 юли грубо нарушава принципите на пенсионното осигуряване и най-вече справедливостта на пенсионната система, като минималната пенсия нараства много повече от останалите пенсии в страната, гласи становище на АИКБ по предложената от правителството актуализация.

  Предложените промени ще доведат до сближаване и изравняване на размера на пенсиите на хора, които са внасяли осигуровки върху различни доходи и с различна продължителност на осигурителния им стаж, посочват от АИКБ. Предложението на правителството е всички пенсии първо да бъдат повишени с 10%, а след това към тях да бъдат прибавени и “ковид” добавките от 60 лв. Така реалното повишение на парите, които ще получават пенсионерите, ще бъде с между 8,6% и 9,6% от 1 юли, при положение, че само за първите пет месеца на годината инфлацията е 9,1%.

  От работодателската организация предлагат премахване на ролята на минималната пенсия като средство за социално подпомагане, а размерът на отпусканата пенсия да бъде обективно определян съобразно осигурителния принос на хората - техния трудов стаж и осигурителен доход. Държавата трябва да осигури допълнителни доходи за хората с ниски пенсии и без други доходи и имущество чрез използване на системата за социално подпомагане, посочват от АИКБ.

  БТПП също е категорично против смесването на пенсионните плащания с “ковид” добавките. Не подкрепяме идеята към пенсиите за трудова дейност да бъдат включени добавки, които не са определени на база осигурителен принос, гласи становище на работодателската организация. От БТПП изразяват резерви относно предложението за увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст от 370 лв. на 467 лв. Непрекъснатото увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст намалява разликата между останалите пенсии, близки до минималния праг, въпреки различния принос на хората към пенсионната система. С този подход за изравняване на минималните пенсии със средните ще се задълбочи още повече проблемът с постоянно “безработните” хора, гласи становището на работодателската организация. От БТПП смятат, че всички пенсии трябва да бъдат увеличени с еднакъв процент, за да не се стига до дискриминация и отричане на принципа, че всеки трябва да получава пенсия според плащаните осигуровки.

  От АИКБ, БСК и БТПП подкрепят предложението максималната пенсия да нарасне на 2000 лв. от 1 юли. Но от АИКБ възразяват срещу увеличението є на 3400 лв. от 1 октомври.

  Имайки предвид факта, че пенсионните плащания имат характер на заместващ доход, увеличеният размер на максималната пенсия няма да съответства на коефициента на заместване, приложен към размера на осигурителния доход на осигурените граждани, обясняват от работодателската организация.

  Използват 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване

  Плащат по-големите суми с пари от ЕС

  АИКБ не подкрепя и предложения в актуализацията на бюджета начин за финансиране на разходите за изплащане на увеличените пенсии.

  Нетното увеличение на приходите от предложените промени в държавния бюджет възлиза на 1,645 млрд. лв., от които 1,057 млрд. лв. са резултат от по-високи от първоначално планираните грантове от ЕС, и по-специално на очакваните приходи от Плана за възстановяване и устойчивост. В същото време предложените промени в размера на пенсиите ще доведат до допълнителни разходи в размер на 1,386 млрд. лв. “Недопустимо е поставянето под риск на стабилността на публичните финанси чрез предложение за допълнителен разход с постоянен характер, какъвто е увеличеният размер на пенсионните плащания, който ще бъде финансиран от източник с еднократен (непостоянен) характер”, посочват от АИКБ.

  Разчетите на НОИ показват, че предложеното увеличение на пенсиите ще изисква допълнителни разходи през 2023 г. в размер на 3,7 млрд. лв., а за 2024 г. ще бъдат необходими допълнително 4,253 млрд. лв.


  Линк

Назад