Назад

Инвестиционният климат на страната се подобрява, според изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Богдан Богданов


 • Инвестиционният климат на страната се подобрява, според изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Богдан Богданов


  Инвестиционният климат на страната се подобрява, имаме много причини, с които да се гордеем и тепърва потенциалът ще бъде подобряван в няколко направления, каза по време на дискусия в рамките на турско-български форум в Банско изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов.
  Във връзка със икономическото състояние на страната изпълнителният директор на БАИ каза, че държавата е стабилна през последните години и въпреки ситуацията в момента се очаква ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с около три процента.
  Богданов посочи още, че България е трета в света по ИТ специалисти на глава от населението, а повече от половината от българите говорят поне един чужд език. Пред представители на бизнеса от двете страни бяха представени и данни от ключови за страната сектори. От тях стана ясно, че преди 10 години автомобилният сектор в България е представлявал по-малко от един процент от БВП и в него са работили около 9000 души, докато към днешна дата този сектор се е развил до повече от 11 процента от БВП, а до края на година в него ще бъдат пряко ангажирани над 70 хил. души.
  За десет години са привлечени 28 развойни центъра, бурно се развива и ИТ секторът. Значителен ръст бележат секторите електроника и производството на електронни компоненти. Пряко ангажираните в сектора са 45 хил. души, а компаниите в него са повече 400 компании, посочи изпълнителният директор на БАИ.
  При биотехнологиите и химическата промишленост ръстът от инвестиционна гледна точка е около процент на година, а на самия сектор – 5 на сто на годишна база. Тази година експортът от този сектор ще е повече от 4 млрд. евро, посочи Богданов.
  Богдан Богданов представи данните по време на турско-български бизнес форум "Възможности за устойчиво търговско – икономическо сътрудничество в прехода към зелена икономика", който се проведе за пръв път в Банско. Организатори на форума са Българо-турска търговско – индустриална камара, Посолство на Република Турция в София, България, Българската търговско – промишлена палата, Българска агенция за инвестиции, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България.
  Във форума участваха председателят на Управителния съвет (УС) на Българско-турската търговско-индустриална камара Бурхан Немутлу, председателят на УС на Регнум Турция и Регнум България Уфук Йозтюрк, председателят на УС на БУЛТИШ – Дружество на български и турски бизнесмени Кемал Караман, Медже Четин – председател на женско бизнес сдружение BPW Istanbul, Тюркян Тюркен от Бизнес Лейди Клуб и един от учредителите на Сдружение на турските и българските жени за приятелство, председателят на Търговско-промишлена палата – Благоевград Ромео Шатев, посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок и кметът на община Банско Иван Кадев.


  Линк

Назад