Назад

Уебинар за новите възможности за сътрудничество между България и Мароко организира днес Българската търговско-промишлена палата


 • Уебинар за новите възможности за сътрудничество между България и Мароко организира днес Българската търговско-промишлена палата


  Българската търговско-промишлена палата, съвместно с дипломатическите мисии на България и Мароко в Рабат и София, организира уебинар на тема "Нови възможности за сътрудничество между България и Мароко", съобщиха от Палатата. Събитието ще се състои от 15:00 ч. днес в платформата Zoom.

  В рамките на уебинара акцент ще бъде поставен на секторите: възобновяеми енергийни източници, автомобилостроене, текстил, фармация, електроника, селско стопанство и др.

  Уебинарът е подходящ за: български фирми и предприемачи, които желаят да намeрят марокански партньори, да разширят контактите си с местни институции и компании, да проучат мароканския пазар.

  Кралство Мароко е географски най-близкият съсед на Европа в Северна Африка, посочват от Палатата. Страната има годишен брутен вътрешен продукт от 113 млрд. щатски долара и 37 млн. жители. Мароко има относително либерална икономика. Основни промишлени производства са добив и преработка на фосфати (страната е сред най-големите световни износители), туризъм, хранително-вкусова промишленост, кожарство, текстилна промишленост и строителство. Мароко е петата по големина африканска икономика и важен политически и икономически партньор за ЕС. Съответно ЕС е най-важният търговски партньор на Мароко, заемайки около 65 на сто от износа и 57 на сто от вноса на страната. Стокообменът на България с Мароко през 2021 г. възлиза 217 млн. щатски долара, от които 114 млн. щ. д. износ и 103 млн. щ. д. внос.

  Мароканските пристанища са с рекорден обем обработени товари - над 88 млн. тона годишно, изтъкват от Палататa

   


  Линк

Назад