Назад

През последните години са пропуснати включително и инвестиционни проекти между България и Китай, смята председателят на Българската търговско-промишлена палата


 • През последните години са пропуснати включително и инвестиционни проекти между България и Китай, смята председателят на Българската търговско-промишлена палата


  Новият съветник по икономически въпроси в Посолството на Китай Кон Линю посети Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и разговаря с председателя Цветан Симеонов, съобщиха от палатата в последния брой на бюлетина си "Инфобизнес".

  Кон сподели, че това е първа среща с българска институция след пристигането му в България. Симеонов запозна госта с работата на Палатата в международен и национален мащаб. Той представи информация за моментното състояние на българската икономика, която е в период на възстановяване от последиците от пандемията и трябва да се справя с предизвикателствата на близкия военен конфликт в Украйна. Председателят на БТПП подчерта, че през последните няколко години са пропуснати много икономически възможности, включително инвестиционни проекти между България и Китай.

  Представителите на Посолството на Китай, които също взеха участие в срещата, потвърдиха, че въпреки трудностите двустранният стокообмен се развива в положителна посока. По информация от Министерството на икономиката през първото полугодие на 2021 г. двустранната търговия достига 1804,6 млн. щ. д. (ръст от 35,2 на сто на годишна база), от които български износ за Китай в размер на 683,4 млн. щ. д (+40,3 на сто) и внос от Китай на стойност 1121,2 млн. щ. д. (+32,2 на сто). През 2020 г. двустранната търговия възлиза на 2861,3 млн. щ. д., като нараства с 8,7 на сто на годишна база. Българският износ за Китай възлиза на 1058,5 млн. щ. д. (+14,5 на сто), а вносът се равнява на 1802,8 млн. щ. д. (+5,6 на сто).

  Търговският съветник на Китай изрази желание Посолството и БТПП да си сътрудничат с цел балансиране на двустранната търговия.

  Симеонов обсъди с гостите възможности за насърчаване на икономическите и инвестиционни връзки между компании от България и Китай.


  Линк

Назад