Назад

Работят ли мерките на правителството за овладяване на инфлацията?


 • Работят ли мерките на правителството за овладяване на инфлацията?


  Инфлацията в България расте бързо, а действията на правителството са проинфлационни, смята икономистът и бивш депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Мика Зайкова.
   
  "Случиха се най-неприятните неща, инфлацията хвърчи нагоре", заяви тя пред БНТ.
   
  Според нея действията на правителството продължават да бъдат проинфлационни, защото даването на пари е проинфлационен фактор. „Ако се вдигнат цените на тока за домакинствата, нещата ще станат неуправляеми“, предупреди Зайкова.
   
  Гост в студиото бе и заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев. По думите му има много „нахвърлени антиинфлационни мерки“, но те реално не се обсъждат нито в коалицията, нито в обществото. „В производството на всички стоки и услуги инфлацията наближава 40% и кой ще я спре, докато стигне до потребителите“, попита Дачев. 
   
  Според него е трябвало управляващите да систематизират всичките си идеи за мерки срещу покачването на цените и да ги качат „в един сайт“, за да бъдат свободно разгледани и анализирани.
   
  „Най-много в момента се обсъжда мярката за намаляване на ДДС върху горивата. Предлагат се мерки като необлагаем минимум, преизчисляване на пенсии, таван на храните и на енергетика, намаляване на ДДС - всички те обаче са проинфлационни", категоричен беше заместник-председателят на БТПП.
   
  Относно напрежението около поста управител на БНБ Мика Зайкова изрази възмущението си от случващото се с кандидата на ИТН Любомир Каримански. „Как може той да е добър за Световната банка, но не и за БНБ“, попита тя и изрази съжаление, че не е имала възможност да препита двамата кандидати по време на изслушванията им в парламента.

  Линк

Назад