Назад

Стартиращите компании с възможност за „тестов терен“ за свои продукти в структурите на Столичната община и с подкрепа от БТПП


 • Стартиращите компании с възможност за „тестов терен“ за свои продукти в структурите на Столичната община и с подкрепа от БТПП

  Стартиращите компании са основен фокус за развитието на устойчивата бизнес среда в София, а и в страната. Партньорства, тестова среда и различни възможности за достъп до финансиране на техните иновативни продукти бяха представени по време на събитието „Инвеститори, стартиращи компании, администрация: ефективно взаимодействие“.
  То беше организирано от Българската търговско промишлена палата и Invest Sofia. В него се включиха Цветан Симеонов, председател на БТПП, д-р Мария Христова, изпълнителен директор на Invest Sofia, Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при БТПП, Николай Ценков, управител на Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия и Димитър Стоилов, главен експерт в Българска банка за развитие.

  „Стартиращите компании са обект на особен интерес. Имахме среща с голяма група бизнес от Италия, които първо попитаха за иновативните и стартиращи компании, които имаме. Чрез нас, италианските ни партньори ще потърсят сътрудничество с тези компании.“, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП пред участниците в събитието. Той подчерта изключително доброто сътрудничество със Столичната община и с Invest Sofia в тази посока.

  „Нашата функция е да стоим близо до бизнеса и да работим в негова подкрепа. Ние сме администрация на едно гише. Стартиращите компании се нуждаят от финансиране и една от дейностите ни е да предоставяме информация за възможностите за получаването му. Но знаем, че за една стартираща компания е важно да има терен, на който да тества своите продукти, да има в портфолиото си стабилен партньор и да има подкрепа за това. Ето защото стартирахме кампании, в които срещаме стартиращите компании с различни структури на Столичната община, които могат да им предоставят възможност да реализират проектите си.“, разказа д-р Христова. Управителят на Общинския гаранционен фонд Николай Ценков представи възможностите за финансова подкрепа, които фондът предоставя. Финансови инструменти представиха Владимир Томов от Съвета за инвестиции при БТПП и Димитър Стоилов от ББР.

  Специални презентации имаха четири стартиращи компании, които представиха своите продукти, които могат да бъдат използвани от администрацията на Столичната община. Национални архиви е компанията, която предлага аутсорсинг решения за архивиране, съхранение, дигитализация и унищожаване на документи. Cloud Office има повече от десетилетие комбиниран опит с различни Google Cloud продукти и се ангажира да предостави правилните решения чрез технологията на Google. SAT HELT е компания, която предлага програми за съдействие на пациенти, медико-социални грижи, консултантски услуги и технологични решения във фармацевтичната индустрия. Серенити Груп България представи своето портфолио за дейности в областта на туризма, рекламата и печатната дейност.


  Линк

Назад