Назад

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов: Има интерес за прехвърляне на цели предприятия от Украйна в България


 • Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов: Има интерес за прехвърляне на цели предприятия от Украйна в България

   

  На  среща с работодателски организации в Областна администрация, бяха дискутирани икономическите последици за България във връзка с украинската криза, възможностите за подпомагане на бизнеса и подобряването на сътрудничество между бизнес, работодатели, местните и държавни власти.  Срещата бе под егидата на областния управител Емил Хумчев, а председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов представи дейността на организацията, която представлява, както  и актуалната икономическа обстановка в страната.

  Хумчев очерта икономическите и природните дадености на района и  акцентира на предизвикателствата, пред които е изправена Смолянска област.

  „Един от основните проблеми е застаряването и намаляването на населението на областта. Област Смолян е изцяло планинска и изцяло разчитаме на автомобилен транспорт. Състоянието на пътищата в областта е другият основен фактор, който оказва влияние  за развитието на областта. След зимния сезон пътищата в областта, може да кажем, че са в лошо състояние. Опитваме се  да насочим вниманието на отговорните лица към този проблем. За аварийно възстановяване на пътищата в област Смолян, са необходими  30-35 хил. лв., което считаме, че за АПИ е незначителен ресурс. Продължаваме с усилията да осигурим тези средства, за да може аварийно и бързо пътищата да бъдат приведени в нормално състояние за придвижване“, каза Хумчев. Той посочи, че за развитието на Смолянска област от изключителната важност е отварянето на ГКПП “ Рудозем-Ксанти“, който от българска страна вече е завършен. Областният управител посочи, че малките и средните предприятия са основен двигател на икономиката в района.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов съобщи, че има интерес за  прехвърляне на цели предприятия от Украйна в България, защото там ще мине време, докато се възстанови инфраструктурата и нормалния живот. Украински фирми вече са прехвърлили без много шум производството си в България, още преди настоящата криза,  допълни Симеонов.  Украйна като фирми партньори, и като  работници, които няколко поредни години помогнаха на българския туризъм да не остане без кадри по курортите и  морето, има добър имидж в България.  По думите му, предприемачите от Украйна  и работниците, ще бъдат добре приети тук. БТПП ще окаже съдействие на украинските фирми, допълни председателят. 

  Търговските представителства, които се регистрират в палатата, ще бъдат обслужвани в рамките на 3 часа, без да заплащат допълнително за експресна услуга.    От вчера е възобновила работа Българо-украинската индустриална камара.  На форума на БУИК са присъствали доста украински фирми, някои от които вече инвестирали у нас. Става дума за фирми от областта на металообработването, хранително-вкусовата промишленост и земеделието, които произвеждат тук и обработват земя. Пристигащите бежанци от Украйна са с по-висока квалификация от предишната мигрантска вълна от Близкия Изток, според Цветан Симеонов.    

  Бизнесмени от областта информираха за създадения проблем около договорите с електроразпределителното дружество в региона, настояващо за гаранции в рамките на 2 месечни сметки за ток, което натоварва значително фирмите в условия на криза. Председателят на палатата се ангажира да съдейства за решаване на проблема с новите договори с доставчика на електроенергия.


   


  Линк

Назад