Назад

Цветан Симеонов: В писмото на БТПП не е поискано формажор за цялата икономика


 • Цветан Симеонов: В писмото на БТПП не е поискано формажор за цялата икономика
  "От добро желание и от недобро познаване на институцията на форсмажора се стигна до престараване за това на всички да се даде възможност да се възползват от него. Някои от членовете на правителството нямат дълъг опит в икономическата сфера и въпреки желанието им да помагат на бизнеса, е добре да говорят с бизнеса преди да се приложат някои мерки. Самата Корнелия Нинова, вероятно под действието на писмото от БТПП, се опита да бъде по-католик от папата", каза пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

  Той уточни, че в писмото на БТПП от 8 март до премиера Кирил Петков, министъра на икономиката и министъра на външните работи не е поискано за цялата икономика да се обяви форсмажор:

  "При този институт трябва да се различават два елемента. Единият е самата непреодолима сила или форсмажорно събитие и другият - сертификат, който удостоверява до каква степен едно такова събитие е засегнало конкретните договорни отношения. Няма такава практика за цялата икономика да се обявява форсмажор".

  Симеонов припомни, че стотици сертификати за форсмажор са били издадени след 2020 г. на базата на заповедите на министъра на здравеопазването (във връзка с пандемията от Covid-19).

  Според председателя на БТПП информацията, свързана с икономическите санкции срещу Русия заради войната, която тя води в Украйна, трябва да бъде официално достъпна за българския бизнес и то на български език:

  "Може би вече някъде се прави в ЕС и понеже българският език е важащ за общността, поне един линк може да се постави на сайта на правителството. През каналите на БТПП поне до около 8000 фирми ще стигне тази информация".

  Цветан Симеонов беше категоричен, че БТПП няма как да издаде сертификат за форсмажор, ако даденият договор предвижда изпълнение в период, който е бил "преди обявяването на военното положение в Украйна".

  "Държавата показва загриженост за украинските бежанци, ние (БТПП) събрахме информация от фирмите и съм сигурен, че бягащите от войната в Украйна имат всички предпоставки да се впишат в българската икономическа среда. И бизнесът ще бъде доволен, защото няколко години преди кризата, работещите в България украинци показаха, че могат да работят добре, показаха добри качества.

  Това ще даде добър тласък на икономиката ни, защото предприемачите в България ще могат да разгърнат добре идеите си, когато не тегне над главата им проблемът с липсата на работна ръка", коментира Симеонов.


  Линк

Назад