Назад

Бизнесът у нас очаква до 200 000 заявки за свободни работни места


 • Бизнесът у нас очаква до 200 000 заявки за свободни работни места
  Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна в сградата на Изпълнителната Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия с представители на работодателските организации, Агенцията по заетостта, Министерството на труда и други организации. Повод за срещата бе бежанската вълна от Украйна и ангажираността на работодателите за наемане на кадри от пострадалите страни, отбелязаха от Българската търговско-промишлена палата.

  Според БТПП, бизнесът и държавата трябва да работят в още по-тясно сътрудничество, за да може да се спомогне за адаптацията на хората и започването на работа в максимално кратки срокове. Българската икономика има потенциал да наеме над 150 хил. души в различни сектори, а според оценки на работодателите могат да достигнат и до над 200 хил. работни места.

  По време на срещата от страна на работодателските организации и от БТПП бяха отправени редица препоръки за облекчаване и ускоряване на условията за наемане на кадри, които да отговарят напълно на българското трудово законодателство.

  “Агенцията за малки и средни предприятия заедно с Асоциацията на работодателите в България работиха активно в продължение на седмица, за да изготвим заедно първични данни за това какви са възможностите за работа в различни сектори на стопанството. Вече имаме заявки от секторите за поне 150 хиляди поста”, коментира министър Лорер.

  “Това не са само съществуващи работни места, но и потенциал да създаде такива работни места, ако такива хора с такива възможности се появяват в България, посочи министърът”, допълни той. Позициите могат да бъдат заети както от български, така и от украински граждани.

  Данните сочат, че по индикативни разчети бизнесът има нужда от най-много кадри в сферата на ИКТ и далекосъобщенията - 30 500, в строителството - 24 400, в транспорта - 23 660, както и в туризма и ресторантьорството - 23 000.

  След тях се нареждат текстила, търговията, нуждата от медицински специалисти и електрониката и електротехниката.

  Всички работодатели, които искат да заявяват свободни работни места, могат да го сторят на сайта на Агенция по заетосттта.


  Линк

Назад