Назад

Държавата да поеме квалификацията на украинските бежанци, искат работодатели


 • Държавата да поеме квалификацията на украинските бежанци, искат работодатели
   

  В ситуацията с бежанците от Украйна у нас ролята на държавата е изключително важна. Работодателите имат готовност да положат усилия хората, които идват в България, да бъдат мотивирани да останат на българския пазар. Държавата обаче не е подготвена, разчита се на работодателите да поемат целия риск. Това каза пред Bulgaria ON AIR главният секретар на Българската търговска промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров.

  Според него е логично държавата да поеме освен преките мерки с обезпечаването и настаняването на украинците в страната, така и определени програми, свързани с комуникационните и базовите им умения, за да се подпомогне тяхното по-бързо социализиране и включване в работния процес. 

  Има възможност много жени от Украйна да започнат работа в по-кратки срокове в текстилния сектор у нас. Браншът може да поеме около 20 хил. души, но е добре тези хора да имат някаква квалификация. „Тази промишленост в Украйна беше сравнително развита. Колегите се надяват, че биха могли да постъпят хора при тях", отбеляза изпълнителният директор на Българската асоциация за текстил Йордан Беловодски.

  Той уточни, че от текстилния бранш са готови и да наемат хора без опит, като за целта ще ги обучат. "Нашите фирми обучават постоянно хора, които нямат квалификация. Те имат опит в тези процеси. Въпросът е да имат някакъв хоризонт, че тези хора ще останат малко по-дълго в България. Тук трябва и държавата да поеме своята отговорност, евентуално да подпомогне фирмите в обученията и настаняването на украинците", каза Беловодски.  

  Тодоров заяви, че определено квалификационните курсове ще бъдат мотивация за голяма част от хората да останат и да се развиват у нас.

  "По първоначални данни има интерес за наемане на работна ръка специално от Украйна в области, свързани с IT сектора, туристическия бранш, текстилния, както и с технически специалности", каза той.

  Преди самата криза БТПП е провела проучване, което е обхванало целия ЕС - там нуждата от кадри заема второ място като важен проблем, който трябва да бъде решен на европейско равнище, посочи още той.

  "Има очаквания обаче въпреки големия поток от бежанци, който ще влезе в България, тези работни места, които са свободни, да не бъдат заети, тъй като е необходимо хората да имат нужната квалификация и необходимите умения", подчерта Тодоров.


  Линк

Назад