Назад

Връчиха наградите за български фирми с кръгов модел на производство


 • Връчиха наградите за български фирми с кръгов модел на производство


  Връчиха наградите за български фирми с кръгов модел на производство
   

   

  Наградиха фирмите, които прилагат принципите на кръгов бизнес модел при производство чрез използване на иновативни решения и технологии. Събитието беше организирано по инициатива на  Българската търговско-промишлена палата и Съвета за кръгова икономика при БТПП - „КИЗА-БГ“* на 24 февруари. Конкурсът награждава български фирми с кръгово мислене с цел да стимулира  усилията на бизнеса, в посока внедряване на повече кръгови практики в производството, съобщиха от работодателската организация.

  В конкурса участваха 14  фирми за победата в две категории. „ЗИРО УЕЙВ“ ООД е отличено с плакет и грамота в  категория „Най-добър внедрен кръгов бизнес модел - 2021 г.“  за успешно работещ кръгов модел за производството на здравословни и хранителни бисквити. „СЕВАРЕКС“ ООД е победител в категория „Потенциална добра кръгова практика - 2021 г.“, като успешно стартираща компания за екологични строителни панели от ново поколение, отговарящи на зелените стандарти.

  Наградите бяха връчени от председателя на БТПП Цветан Симеонов и председателя на Съвета по кръгова икономика при БТПП Десислава Димитрова.

  Цветан Симеонов представи предстояща серия от инициативи, свързани с  по-широкото прилагане на принципите на кръговата икономика в производството. Те ще бъдат реализирани по проект „Кръговата икономика за устойчиво бъдеще - гражданското общество в България за Европейския зелен пакт“, финансиран по програма “LIFE”, където БТПП даде съгласието си за партньорство с неправителствената организация Клуб „Икономика 2000“.

   

   

   

  Съветът по кръгова икономика е създаден през м. март 2021 г. с основна  цел  да подпомага  фирмите при трансформацията на икономиката от линеен към кръгов бизнес модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите и ограничаване до минимум на отпадъците, в синхрон с целите на „Зелената сделка“ и постигането в Европа на  въглеродна неутралност до 2050 година.

   


  Линк

Назад