Назад

България и Армения обменят опит във винопроизводството в инициатива на Ямболската търговско-промишлена палата


 • България и Армения обменят опит във винопроизводството в инициатива на Ямболската търговско-промишлена палата
  Ямбол, 14 февруари (Мирослава Безус, БТА)
  България и Армения обменят опит във винопроизводството в инициатива на Ямболската търговско-промишлена палата (ЯТПП). Проектът "WINEBIZZ" е на стойност 60 000 евро и има за цел насърчаване на търговските отношения в лозаро-винарския сектор между двете страни. Партньор от арменска страна е Центърът за подпомагане на инвестициите, съобщи пред журналисти председателят на търговско-промишлената палата в Ямбол Стойчо Стойчев.
  По думите му в основата на инициативата е фактът, че Тракия и Армения са най-древните производители на вино. "Доказано е, че в Армения още преди осем хилядолетия е започнало отглеждането на култивираната лоза. Впоследствие тази практика обикаля света, като първо тръгва на запад, около Черно море, и е стигнала до всички европейски страни", каза Стойчев.
  Предвидени са през следващата една година редица двустранни събития, в които производители и технолози да разменят практики, умения за маркетинг и начините за търговия, включително и в електронна среда, в рамките на Европейския съюз (ЕС). Планирани са посещения на експерти от Армения у нас, като първото ще е на Международната изложба "Винария" в Пловдив, а следващите - в Ямболския регион. Проектът се финансира по инициативата EU4Business на ЕС.


  Линк

Назад