Назад

Бизнесът може да преглътне максимален осигурителен доход до 3183 лв.


 • Бизнесът може да преглътне максимален осигурителен доход до 3183 лв


  Работодателските организации са готови да преглътнат увеличение на максималния осигурителен доход, но най-много до 3183 лв., а не до 3400 лв., колкото предлага финансовият министър Асен Василев. По въпроса има и спорове в управляващата коалиция, въпреки че дори Международният валутен фонд съветва България да предприеме мярката.

  Бизнесът настоява да се спазва уговорката за повишение на прага по "швейцарското правило", което се ползва за пенсиите и предвижда индексация с 6.1% от 1 юли тази година, става ясно от позиция на четирите работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) по Бюджет 2022.

  В момента хората с най-високите заплати у нас не плащат осигуровки върху горницата над 3000 лв., което прави данъчно-осигурителната тежест на практика регресивна – тоест богатите плащат по-малко, а бедните повече. Въпреки това работодателите смятат, че вдигането на осигурителния доход до 3400 лв. е прекомерно.

  Според председателя на АИКБ Васил Велев не е редно максималният осигурителен доход да е процент от средната заплата. "Ние сме подписали споразумение със синдикатите, че той трябва да се променя по швейцарското правило за индексация на пенсиите", добави Велев.

  Според работодателите по-високият осигурителен праг ще засегне не само ИТ сектора, но и много други високоплатени служители, защото около 200 000 души вземат заплати над 3000 лв., а в ИТ бранша работят около 50 000 души.

  Работодателските организации не одобряват и сериозния ръст на минималната работна заплата от 1 април от 650 лв. на 710 лв.


  Линк

Назад