Назад

Мартин Димитров: ДАНС да провери защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години


 • Мартин Димитров: ДАНС да провери защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години


  В разговорите за завършването на газовата връзка с Гърция в рамките на 2020 г. трябва да участва  премиерът Кирил Петков, както и Европейската комисия. Не на шега твърдя, че ДАНС трябва да провери причините за 12-годишното забавяне, защото този проект е ключов за енергийната сигурност. Това заяви в интервю за EURACTIV депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров.

  В началото на годината Димитров попита новия енергиен министър „Как ще се гарантира, че тази година ще е готова газовата връзка с Гърция“. Според него това трябва да бъде изключителен приоритет. Гpъцĸият пpeмиep Kиpиaĸoc Mицoтaĸиc, ĸoйтo бe нa oфициaлнo пoceщeниe в Бългapия през декември, изpaзи нaдeждa междусистемната гaзoвaта вpъзĸa c Бългapия, чието изграждане се бави 12 години, ще бъдe гoтoвa дo мeceци.

  „Това е задължително. Трябва да бъдат направени всички усилия, защото през 2023 г. трябва да бъде готов и терминалът за втечнен газ от Гърция, което означава, че по тази газова връзка ще можем да купуваме азербайджански газ и втечнен газ. Това е огромно разнообразяване на доставките ни и сериозна възможност да купуваме при по-благоприятни условия“, обясни Димитров

  Според него не трябва да има никакви колебания и пречки проектът да бъде завършен до края на 2022 г. За целта той предлага няколко стъпки, като едната е премиерът Кирил Петков да участва в разговорите. Трябва да участва и Европейската комисия, която финансира частично този проект. Още повече тя има интерес да има добри енергийни връзки между страните, затова трябва да помогне за реализацията на газовата връзка още тази година. Димитров настоява ДАНС да провери какви са причините за 12-годишното забавяне на толкова важен за енергетиката ни проект.

  Диференцирано ДДС за тока и газа 

  Наскоро председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви, че се очаква скок в цената на тока за битовите потребители след падането на мораториума. Според Мартин Димитров има начини това да не се случи.

  „Трябва се търси решение. Ако енергоразпределителните дружества бъдат компенсирани 100% за количествата, които купуват на загуба, това е основание да не се повишава цената за битовите потребители“, смята той.

  Също така трябва да се помисли за този пакет за подпомагане от 1,5 млрд. лева, който държавата отпуска, като бъде приложен, доколко след това ще е необходимо да се качва тока за битовите потребители.

  „Ако това все пак се случи, бих предложил въвеждането на диференцирано ДДС за тока, парното и водата. След като сме дали диференцирано ДДС и то за цялата 2022 г. за ресторанти, за книги и т.н., каква е логиката да не направим тока тока и газа? Може да се приеме от 1 февруари, защото няма смисъл със задна дата, до края на април.  Защо даваме на едните, на  другите казваме, че няма смисъл да се прави?“, попита той.

  Бизнесът трябва да оцелее до март

  Бизнесът и властта се разбраха във вторник за по-голяма компенсация, заради високите цени на тока. Ако кризата с цените продължи, част от бизнеса се готви да съкращава персонал, други отчитат загуби на поръчки. Около една четвърт посочват, че е възможно да прекратят дейността си, показват данни на Българската търговско-промишлена палата.

  „Нормално е бизнесът да иска повече, въпросът обаче е да се намери баланс. Намирането на точната мярка е важно, за да не претоварим бюджета. Вече са предвидени 1,5 млрд. лева до края на март за енергоразпределителни дружества, топлофикации, а и битови потребители“, посочи той.

  Депутатът очаква в близките дни повече конкретика по темата, но разбира претенциите на бизнеса, че компенсациите не са достатъчни  и смята, че част от аргументите им са разумни.

  „До март трябва да се помогне оптимално, като под това разбирам хем бюджетът да не бъде претоварен, хем бизнесът да получи помощ. Целта трябва да бъде след март месец да се нормализират нещата. Цените едва ли ще се върнат на старите нива, но поне частично ще се нормализират.  Затова е важно бизнесът да оцелее дотогава, защото ако оцелее до март-април, след това нещата ще се променят“, каза Димитров и уточни, че целта на тези помощи е бизнесът да прескочи най-тежкия период.

  Той насърчава да продължат срещите между бизнеса и правителството, защото има потенциал да се намери работещо решение.

  Одит на енергетиката 

  Миналата година Мартин Димитров предложи одит на енергетиката, включително на „Белене“ и „Турски поток“. Тогава той посочи, че най-големият проблем на българската енергетика е корупцията, затова е необходим одит на цялата държавна енергетика и тайните договори да станат явни.

  „Ще поставя одита официално като съвет към министъра на енергетиката. Ние сме го обсъждали  многократно и е редно в началото на неговия мандат да го направи. Трябва одит на държавната енергетика, защото като поемаш управлението трябва да видиш какво е състоянието на нещата. Горещо му го препоръчвам да го направи веднага“, коментира депутатът.

  Енергийната стратегия 

  Мартин Димитров многократно предложи изготвяне и приемане на нова енергийна стратегия на България. Преди седмица и синдикатите настояха за спешно изготвяне на стратегия. Тази мярка е посочена и  в дългосрочните цели в коалиционното споразумение, а темата е неотложна. Аргументът е, че само на база на ясна стратегия и план могат да се защитят отделните мерки в споразумението, включително за осигуряване на енергийните доставки до 2030 г. и новите мощности след това. Стратегията следва да определи приоритетите и мястото в енергийния сектор на: атомна енергия, въглищни централи, електропреносна мрежа, предвидимост на пазар, с цел развитие, съхраняване и сигурност.

  „Енергийната стратегия е въпрос, които не се решава да една седмица, или месец, но е добре да се започне да се работи по нея. Ако може още тази година да имаме енергийна стратегия, която да бъде направена по гъвкав начин, защото самата среда е много динамична. Ако се работи целенасочено е съвсем възможно това да се случи до края на годината“, обясни Димитров.


  Линк

Назад