Назад

Скъпата енергия най-много мъчи бизнеса


 • Скъпата енергия най-много мъчи бизнеса Повече от двойно е нараснал за година делът на работодателите, които ще правят съкращения


  Високите цени на тока и природния газ са най-големият кошмар за бизнеса в България. Това показва традиционното проучване на БТПП за предизвикателствата пред компаниите през новата година. То съвпада с паралелни проучвания на палатите в останалите страни от ЕС.

  80% от анкетираните у нас 770 предприемачи са заявили, че драстичният скок на цените на енергията е най-голямото предизвикателство за тях през новата година. Делът им е двойно по-голям от миналата година. Така енергийните цени изместват липсата на квалифицирана работна ръка, която години наред бе посочвана като спънка №1 за развиване на бизнеса у нас. "Резултатите не са случайни, защото в някои сектори има в пъти увеличение на цените на суровините и енергията. Положението вече е нетърпимо", коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП. 

  На второ място притесненията на бизнеса са свързани с липсата на квалифицирана работна ръка - това е проблем за 58 на сто от анкетираните, докато през 2020 г. е посочен от 64%. Данните показват, че системата за професионално обучение и образование не е сработила добре, коментира Симеонов.

  Притесненията в компаниите са свързани и с нарасналите разходи на труд. "Заради липсата на работна ръка работодателите посочват, че вдигат заплатите, но не получават съответната възвръщаемост", коментира Симеонов. По думите му най-тревожни от всички показатели на България са данните за планираните инвестиции. Едва 23% от анкетираните фирми очакват увеличение на инвестициите догодина при 34% година по-рано и 46% преди пандемията. По този показател България, Чехия и Литва са в групата на най-песимистично настроените държави в ЕС.

  Освен това една трета oт aнкeтиpaнитe у нас фиpми oчaквaт cпaд нa пpиxoдитe oт пpoдaжби в cтpaнaтa и чyжбинa, a caмo 23% пpoгнoзиpaт yвeличeниe. Зa cpaвнeниe, пpeди пaндeмиятa пoлoвинaтa oт фиpмитe oчaквaxa pъcт нa продажбите, a eдвa 11% - cпaд.

  Повече от двойно за година е нараснал делът на работодателите, които посочват, че ще предприемат съкращения. За догодина такива планове имат 18% от анкетираните фирми, докато преди година те са били 8%.

   


  Линк

Назад