Назад

Газът поскъпва през декември, поевтинява от януари


 • Газът поскъпва през декември, поевтинява от януари


  „Булгаргаз“ поиска цената на газа за следващия месец да е 96.14 лв./мВтч без данъци, акцизи и такси за достъп и пренос по газовата мрежа. Ноемврийската цена на синьото гориво е 93-19 лв./мВтч. Тя е по-ниска с малко над 1 процент спрямо тази през октомври.

  Намалението на цената на природния газ стана възможно заради недоставени договорени количества от "Газпром експорт" за предходни периоди, които през ноември се осигуряват на действали тогава по-ниски цени.

  Каква ще е точната цена на синьото гориво през декември обаче ще зависи и от котировките на европейските газови пазари, където се очаква да се постигне спад, след като преди дни "Газпром" обяви, че започва да запълва пет европейски подземни газохранилища. Коригираното заявление на „Булгаргаз“ до КЕВР според стойностите към края на ноември ще бъде подадено на 1 декември.

  Прогнозата на „Булгаргаз“ за цената през януари 2022 г. е за 93.13 лв./мВтч. Това на практика означава падане на цената на синьото гориво малко под ноемврийското ниво. Дали обаче това ще се случи, ще зависи от цените на европейските газови пазари.

  България продължава да е с една от най-ниските цени на електричествотоДанъците и акцизите съставляват 39% от цената на електрическата енергия сред страните в ЕС към 30 юни 2021 г. За сравнение, този процент от сметката ни за природен газ е 36 на сто
   

  От "Булгаргаз" са изчислили, че очакваната цена за януари е 47.62 евро/мВтч, пресметната по фиксинга на БНБ. Тази цена е значително по-ниска от прогнозната за европейските газови пазари за доставки тогава, която е приблизително 72 евро, или 140.82 лв/мВтч.

  Както вестник „Монитор“ писа, 80% от българските компании са притеснени от цените на енергията и суровините през следващата година, показва европейско икономическо проучванe. Допитването е осъществено от организацията на Европейските търговски палати през септември и обхваща 770 български и 52 000 европейски фирми.

  Сред основните проблеми за фирмите у нас след началото на COVID кризата са цените на електроенергията и суровините, както и липсата на квалифицирана работна ръка и високите разходи за труд. Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в някои сектори има увеличение в пъти на цените на суровините.


  Линк

Назад