Назад

Красимир Дачев, зам. - председател на БТПП пред “Труд”: Още предприятия ще фалират Стоки и услуги нагоре


  • Още предприятия ще фалират


    Някои от индустриите ще спрат работа, други вече фалираха заради високите цени на електроенергията, коментира ситуацията с поскъпването на газа Красимир Дачев, зам. - председател на БТПП пред “Труд”. Като такива той даде за пример предприятията, които произвеждат изкуствени торове, тъй като при тях природният газ е основна суровина. При изкуствените торове 90% от себестойността им е именно цената на газа. Последствия ще има и за топлофикациите, които също ще фалират, посочи Дачев.

    По думите му в момента се прави махленски номер, като се противопоставят гражданите на предприемачите с поддържане на ниска цена на парното. Това обаче няма как да продължи, защото през бизнеса инфлацията излиза и тя ще засегне крайни потребител с цената на стоките, които купува. Един от бизнесите, които неминуемо ще бъде засегнат от по-скъпи газ, са хлебопроизводителите. Още тези дни хората ще усетят поскъпването в магазина, заяви той. Скъпият газ ще се отрази на всички стоки и услуги още този месец, каза Дачев.

    По думите му договорите с “Булгаргаз” са направени така, че дори предприятието да спре работа, то трябва да си плати един месец сметката за газ.


    Линк

Назад