Назад

БТПП: Редица предприятия затварят, търсят купувачи Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/09/29/btpp-redica-predpriiatiia-zatvariat-tyrsiat-kupuvachi.505225


 • БТПП: Редица предприятия затварят, търсят купувачи




  Липсват ясни правила, на база на които правителството определя минималната работна заплата, заяви главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в студиото на "България сутрин".


  "Ако започнем спора, който съществува между работодатели и синдикати по отношение на минималната работна заплата, генезисът се крие в начина, по който се определя тя от правителството в годините назад", обясни той.

  Има международна Конвенция 131, която разписва механизъм, по който това трябва да се случи. Държавата вече няколко години абдикира от своите задължения и не възприема подобен механизъм, уточни главният секретар на БТПП.

  ОЩЕ ПО ТЕМАТА
  Увеличават минималната заплата, но едва ли ще е 760 лв.
  Тодоров коментира и връзката между увеличението на работната заплата и производителността, както и че притеснението в бизнеса е много сериозно. Той добави, че има много предприятия, които са затворили, и такива, които работят, но не търсят перспектива, а инвеститор, който да ги купи.

  "Това е минималният гарантиран доход. Първо обаче тази минимална работна заплата не касае всички - получават я обикновено служители, които са с ниско образование или без такова. Има много сектори, в които въпросът за минималната работна заплата изобщо не стои", подчерта събеседникът.

  Той посочи два критерия, според които се прилага минималната работна заплата. Единият от тях е образованието, а другият - регионът. Регионът обикновено е такъв, където има ограничена икономическата активност, изтъкна главният секретар на БТПП.

  "Едно драстично повишаване там, такова каквото е предложението, би се отразило негативно върху възможността на някои фирми да оцелеят. Не бива да забравяме и тежестта, която работодателите поеха, тъй като голяма част от тях се възползваха от мярката 60/40", заяви Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

  Събеседникът обясни, че именно тя компенсира възнаграждението и осигурява запазване на работни позиции, при които дейността е преустановена.

  "Работодателят може да кандидатства за такава подкрепа, получава я от държавата. Той се задължава през този период да изплати 100% възнаграждение", каза още главният секретар на БТПП.
  А за отпуснатите 50 лв. от държавата на бизнеса на всеки мегаватчас, Тодоров уточни, че са извънредна и временна мярка.


  "Има натрупани проблеми. Една от причините за ситуацията сега с драстичния скок е липсата на реформи в енергетиката", категоричен е той.
   
  "Бизнесът трябва да бъде подкрепен. Това е мярката, която е пряка подкрепа заради тази драстична промяна в цените. Всички други мерки, които бяха изброени от правителство, са с по-дългосрочен характер", обясни главният секретар на БТПП.

   

   


  Линк

Назад